Kyjev tvrdí, že Rusi vo vojne využívajú Muskov Starlink. SpaceX o ničom nevie

Rusko používa v okupovaných oblastiach Ukrajiny satelitný internet Starlink amerického podnikateľa Elona Muska. Oznámila to v nedeľu ukrajinská vojenská rozviedka HUR, ktorá ako dôkaz zverejnila zachytený rozhovor dvoch ruských vojakov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

11.02.2024 14:25 , aktualizované: 16:19
starlink-pre-deployment-video-still-879x485 Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

HUR zverejnila na sociálnej sieti Telegram audio záznam, ktorý podľa nej zachytáva dvoch ruských vojakov, ako sa rozprávajú o zriadení nových internetových terminálov na východe Ukrajiny.

Pri útoku Rusov na Charkov uhoreli deti
Video

Riaditeľstvo HUR pritom neposkytlo bližšie informácie o odhadovanom rozsahu používania Starlinku a ani o tom, ako sa Rusi k terminálom dostali. Hovorca rozviedky Andrij Jusov však v sobotu pre ukrajinské médiá uviedol, že používanie Starlinku ruskými vojakmi začína byť systematické.

Spoločnosť Starlink vo štvrtok uviedla, že jej terminály v Rusku nie sú aktívne a že SpaceX nikdy Rusku túto službu nepredal, ani nedodal príslušné zariadenia. O ich možnom využívaní v okupovaných oblastiach Ukrajiny vraj nič nevie.

„Ak SpaceX dostane informáciu, že sankciovaná či neoprávnená strana používa terminál Starlinku, tvrdenie vyšetríme a podnikneme kroky na deaktiváciu terminálu, pokiaľ bude potvrdené,“ uviedla firma. ​
Hasiči prevážajú telo obyvateľa zabitého pri...
Hasiči likvidujú požiar na čerpacej stanici po...
+17Hasiči likvidujú požiar na čerpacej stanici po...

Systémy Starlink sú od začiatku ruskej invázie dôležité pre ukrajinskú komunikáciu na bojisku. Musk, ktorý vlastní spoločnosť SpaceX, však už viackrát svojimi vyhláseniami rozhneval počas vojny Kyjev. Tento podnikateľ totiž obhajuje zníženie objemu vojenskej pomoci USA a NATO pre Ukrajinu a nalieha na vyriešenie vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou prostredníctvom rokovaní.

Fico, Musk, Trump Čítajte viac Fico, Musk či Trump. Teší sa už Putin, že sa podpora Západu pre Ukrajinu oslabí?

Vlani okrem toho Musk čelil tiež obvineniu, že prikázal vypnúť Starlink pozdĺž pobrežia polostrova Krym, aby v roku 2022 narušil ukrajinský útok na ruskú námornú flotilu. Musk to poprel s tým, že to urobiť nemohol, pretože Starlink v spomínaných oblastiach zapnutý ani nebol.

Elon Musk, Twitter Čítajte viac Musk vypol Ukrajincom satelity nad Krymom, tvrdí jeho životopisec

Systém Starlink prevádzkuje divízia spoločnosti SpaceX. Cieľom Starlinku je vytvoriť sieť, ktorá by pomocou niekoľko tisíc malých satelitov na obežnej dráhe okolo Zeme umožnila vysokorýchlostné pripojenie k internetu z akéhokoľvek miesta na svete. Divízia má približne 5000 satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #vojna na Ukrajine #Starlink