Na traktory! Farmári strednej a východnej Európy vyjdú 22. februára do ulíc

Poľnohospodárske organizácie strednej a východnej Európy vyzvali poľnohospodárov k protestom proti agrárnej politike Európskej únie. V tlačovej správe to dnes oznámila česká agrárna komora, podľa ktorej sa majú hromadné demonštrácie konať 22. februára.

13.02.2024 12:05 , aktualizované: 12:59
Farmári / Traktor / Foto: ,
Protest farmárov v nemeckom Norimbergu, 12. január 2024
debata (6)
Poľnohospodári hrozia protestom, môžu sa pridať k európskym kolegom
Video

Poľnohospodári v poslednej dobe protestujú v mnohých európskych krajinách kvôli nesúhlasu s úniovou Zelenou dohodou pre Európu, ktorej cieľom je dosiahnuť klimatickú neutralitu dvadsaťsedmičky do roku 2050. Poľnohos­podári upozorňujú aj na rastúce náklady alebo na podľa nich neférovú zahraničnú konkurenciu.

Poľnohospodárske delegácie v pondelok a dnes o problémoch spojených s politikou Únie a jej vplyvmi na poľnohospodárstvo rokovali v poľských Otrenbusoch na juhozápadnom okraji Varšavy s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Januszom Wojciechowským. Organizácie z Česka, Slovenska, Maďarska, Poľska, Litvy a Lotyšska podľa českej agrárnej komory odovzdali komisárovi svoje požiadavky. Tie zahŕňajú kompenzácie poľnohospodárom za dodržanie nových pravidiel súvisiacich s ochranou životného prostredia, úľavy v oblasti byrokracie a sprehľadnenie dotačného systému, a tiež lepšiu reguláciu ukrajinskej produkcie mieriacej na úniový trh.

Ide o pravdu, Richard Takáč Čítajte viac Takáč v Ide o pravdu: Hnev farmárov smeruje proti bruselským nezmyslom. Pokojne pôjdem na čele protestov

Poľnohospodárske organizácie zároveň vyzvali na usporiadanie protestných jázd k hraničným priechodom, kde sa poľnohospodári stretnú so svojimi kolegami z ďalších krajín.

Schyľuje sa k masívnym protestom

„Ak Európska komisia nepredloží plán na reálne riešenie týchto problémov obratom, budú sa tieto akcie pri hraničných priechodoch opakovať,“ uvádza česká agrárna komora v tlačovej správe, podľa ktorej sa tiež schyľuje k masívnym protestom na republikovej úrovni.

Francúzski farmári zablokovali diaľnice pri Paríži

Francúzski farmári pokračujú v blokovaní kľúčových diaľnic smerujúcich do Paríža, čím zvýšili tlak na vládu, aby urobila ďalšie ústupky pre pestovateľov a chovateľov.

Fotogaléria
Poľnohospodári inštalujú balíky sena na...
Farmári blokujú diaľnicu pri hlavnom parížskom...
+11Podobizeň francúzskeho prezidenta Emmanuela...

„Jedine spoločnou koordináciou našich požiadaviek a spoločným postupom máme šancu upozorniť na zúfalú situáciu, v ktorej sa európske poľnohospodárstvo momentálne nachádza, a vytvoriť tlak na európske aj české politiky,“ uviedol prezident agrárnej komory Jan Doležal.

Demonštranti žiadajúci lepšie podmienky pre poľnohospodárov v posledných týždňoch komplikovali dopravu a blokovali hranice okrem iného vo Francúzsku, Nemecku, Poľsku, Rumunsku, Španielsku či Portugalsku. Protesty súvisia nielen so snahou Európskej únie vysporiadať sa so zmenou klímy, ale aj s otvorením trhu pre lacné ukrajinské produkty, čo má pomôcť Ukrajincom čeliacim ruskej vojenskej agresii.

protest poľských farmárov Čítajte viac Poľskí farmári počas protestov zničili ukrajinské obilie. Je to hanebné, zúri Kyjev
6 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #protesty farmárov