Američan dostal v Rusku za zneužívanie detí 21 rokov väzenia

Moskovský súd uložil trest 21 rokov väzenia občanovi Spojených štátov Davidovi Barnesovi, ktorý podľa obžaloby zneužíval svoje deti. Uviedla to dnes agentúra TASS s odvolaním sa na oznámenie súdu. Američan bol zatknutý po svojom príchode do Ruska v roku 2022, odvtedy bol držaný vo väzbe. Vinu popiera.

13.02.2024 13:55
debata (4)

Americké médiá predtým uviedli, že Barnes bol v spore s bývalou ruskou manželkou kvôli starostlivosti o svoje dve deti. Barnes sa do Ruska vydal na turistické vízum v januári 2022 po tom, čo svojich synov odvezených z USA v rozpore so zákonmi už niekoľko rokov nevidel. Zatknutý bol na základe exmanželkinho oznámenia, že v rokoch 2014 až 2018 deti znásilňoval pri ich pobyte v Texase. V Rusku bol zbavený rodičovských práv, naopak americký súd obvinenie odmietol pre nedostatok dôkazov.

LGBT Čítajte viac Ženu v Rusku odsúdili na päť dní väzenia za dúhové náušnice

Podľa verdiktu súdu v Moskve si Barnes 21-ročný trest odpyká v trestaneckej kolónii s prísnym režimom.

V posledných rokoch bolo v Rusku zatknutých a odsúdených na dlhoročné tresty niekoľko amerických občanov. Washington, ktorý v posledných dvoch rokoch podporuje Kyjev v obrane proti ruskej invázii, obviňuje Moskvu, že ich chce vymeniť za Rusov zadržiavaných v Spojených štátoch.

Minulý týždeň ruský prezident Vladimír Putin uviedol, že je možné dosiahnuť dohodu o prepustení amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorý je v Rusku zadržiavaný už takmer rok.

Gershkovich Čítajte viac Novinár WSJ poslal prvý list z väzenia v Moskve: Čítam. Cvičím. A snažím sa písať
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #zneužívanie detí