Mongolský exprezident si vystrelil z Putina. Ukázal starú mapu, kde je z Ruska iba fliačik

Môžu mať Mongoli územné nároky voči Rusku? Nič také síce nehrozí, ale keby sa riadili logikou Kremľa, mohli by to skúsiť. Ruský prezident Vladimir Putin totiž často tvrdí, že samostatná Ukrajina vlastne neexistuje, a dokladá to starými mapami, kde tento štát celkom chýba alebo pokrýva len kúsok územia. Bývalý mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž mu to však teraz vrátil. Ukázal mapu Mongolskej ríše z 15. storočia, kde Rusko takmer nevidieť.

13.02.2024 15:00
Mongolská ríša Foto:
Mongolská ríša
debata (538)

Vládca Kremľa sa rád odvoláva na históriu, no vykladá si ju tak, ako mu vyhovuje. Už deň predtým, ako ruské vojská napadli Ukrajinu, prezentovali v ruskej štátnej televízii akúsi zvláštnu mapu.

Putin nad mapou Čítajte viac Nie je tam Ukrajina, teší sa Putin. Svoje "švédske" rodisko a tatársky Krym si na starej mape nevšimol

Ukrajinské územie bolo na nej rozdelené na viacero častí a iba malý fliačik v strede predstavoval „skutočnú“ Ukrajinu. Ostatné kraje televízia predstavila ako „dary“ od cára, Lenina, Stalina či Chruščova.

Pri útoku Rusov na Charkov uhoreli deti
Video
Rusi zaútočili na Charkov iránskymi šáhidmi. Drony zasiahli čerpaciu stanicu, od ktorej sa vznietili domy. Zomrelo najmenej 13 ľudí. Medzi obeťami sú aj tri deti vo veku od šesť mesiacov do sedem rokov. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Pri inej príležitosti zase predseda ruského ústavného súdu Valerij Zorkin Putinovi priniesol mapu z polovice 17. storočia, ktorú údajne zostavili Francúzi za čias kráľa Ľudovíta XIV. Keď sa o tom bavili, ich „odbornú diskusiu“ odvysielali všetky celoštátne televízie.

„Nie je tu žiadna Ukrajina,“ komentoval mapu Zorkin a dodal, že vidí len Poľsko-litovskú úniu, kraj obývaný Kozákmi a potom už len veľké cárske Rusko.

„Samozrejme,“ odvetil Putin. „Ukrajinu predsa vytvoril Sovietsky zväz, to je dobre známy fakt. V histórii ľudstva dovtedy neexistovala,“ blysol sa vedomosťami amatérsky historik z Kremľa, ktorý okrem iného vyhlásil, že Ukrajinci a Rusi tvoria vlastne jeden národ.

Putin Čítajte viac Historici pre BBC: Putin si vymýšľal a klamal. A obhajoval Hitlera

Odborníci síce namietajú, že prvá zmienka o Ukrajine pochádza už z roku 1187 a od 14. storočia sa začal formovať samostatný ukrajinský jazyk, ale Putin tieto výhrady ignoruje.

Oháňať sa starými mapami sa však nevypláca. V historických atlasoch možno nájsť všeličo, ako sa to podarilo aj Elbegdordžanovi. Podobne ako ruský prezident má i on záľubu v dejepise a s hrdosťou vyzdvihuje historické postavy.

Rusko musíte milovať, inak vás označia z rusofóba
Video
Zdroj: TV Pravda

V roku 2005, keď bol ešte premiérom Mongolska, dokonca spustil kampaň, ktorá mala legendárneho Džingischána (1155 – 1227) zbaviť povesti krvilačného tyrana a krutého dobyvateľa. Podľa Elbegdordžana to vraj v skutočnosti „nebol zlý chlapík, len nemal dobré PR“.

Po tom, čo si pozrel rozhovor Putina s americkým reportérom Tuckerom Carlsonom, kde ruský prezident opäť skresľoval historické fakty, aby podporil svoju expanzívnu politiku, použil Elbegdordžan proti vládcovi Kremľa jeho vlastnú zbraň.

Na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) zverejnil v pondelok štyri mapy s rozľahlým štátnym útvarom, ktorý siahal od Tichého oceána na východe až po hranice Európy na západe – od dnešného Rumunska až po Južnú Kóreu.

deti Čítajte viac Putin: Rusi a Ukrajinci sú „jeden národ“, „operácia“ ide podľa plánu

Na jednej z máp zobrazujúcich červenou farbou obrovskú Mongolskú ríšu vidno malý žltý fľak s poznámkou: Rusko 1471. „Po Putinovom rozhovore. Našiel som mongolskú historickú mapu,“ napísal k tomu Elbegdordž a ironicky dodal: „Nerobte si starosti. My sme mierumilovný a slobodný národ.“

© Autorské práva vyhradené

538 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kremeľ #Mongolsko #Vladimir Putin #história #mapa #Mapy #vojna na Ukrajine