'Ušetrite ľud pred katastrofou.' Palestínsky prezident vyzval Hamas, aby sa dohodol s Izraelom

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes vyzval palestínske hnutie Hamas, aby sa dohodlo s Izraelom na prepustení rukojemníkov a ušetrilo tak palestínsky ľud vážne katastrofy, uviedli agentúry.

14.02.2024 13:05
debata (2)

O dohode o prepustení rukojemníkov a pozastavení bojov v Pásme Gazy sa v posledných týždňoch rokuje za účasti Spojených štátov, Kataru či Egypta. Medzinárodné organizácie sa obávajú ďalšieho silného nárastu počtu palestínskych obetí, ak by izraelská armáda vstúpila do mesta Rafah, kam sa pred izraelskou ofenzívou v iných častiach Pásma Gazy uchýlili státisíce utečencov.

Video izraelskej armády: Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV
Video

„Vyzývame Hamas, aby rýchlo uzavrel dohodu o väznených a ušetril tak náš palestínsky ľud ďalšie katastrofy,“ uviedol Abbás podľa citátu palestínskej agentúry Wafa. Hroziacu katastrofu Abbás prirovnal nakbe, čo je termín, ktorým Palestínčania označujú udalosti po založení štátu Izrael v roku 1948, keď stovky tisíc z nich museli opustiť svoje domovy.

Izrael, Gaza Čítajte aj Povedie to k masakru, varuje OSN. Krajiny napomínajú Izrael, aby neútočil na Rafah

Abbás vedie Palestínsku autonómiu, kde má hlavné slovo hnutie Fatáh a má pod obmedzenou kontrolou Západný breh Jordánu. S hnutím Hamas sa sily vedené Abbásom stretli po voľbách v roku 2006. Po hlasovaní Hamas, ktorý USA či EÚ označujú za teroristickú organizáciu, získal vládu nad Pásmom Gazy.

O možnej dohode o prepustení rukojemníkov, ktorú Hamas uniesol pri svojom teroristickom útoku na južný Izrael 7. októbra, a o dočasnom prerušení bojov ide od decembra, keď sa skončila prvá takáto dohoda, ktorá zaručila pokoj zbraní na týždeň. Rokovania sú nepriame, a kontakty medzi Izraelom a palestínskym hnutím sprostredkúvajú Egypt či Katar. Do rozhovorov sú zapojené aj Spojené štáty.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video
Zdroj: IDF

Podľa dnešnej bilancie palestínskeho ministerstva zdravotníctva, ktoré je pod kontrolou Hamasu, v Pásme Gazy zomrelo v súvislosti s izraelskými údermi od začiatku októbra na 28 600 ľudí. Ďalších zhruba 1200 ľudí podľa izraelských úradov zomrelo pri útoku hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra. Medzinárodné organizácie sa však obávajú ďalšieho nárastu obetí a prehĺbenia zlej humanitárnej situácie, ak by sa začali silné boje v Rafahu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #Mahmúd Abbás #útok na Izrael