Sikorski: Poľsko ukončuje "zbytočnú studenú vojnu" s inštitúciami EÚ a s Nemeckom

Poľsko sa odkláňa od politík bývalej vlády a ukončuje "zbytočnú studenú vojnu" s inštitúciami Európskej únie, vyhlásil vo štvrtok poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski.

15.02.2024 12:16
Radek Sikorski Foto: ,
Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski
debata (1)

Bývalá vláda strany Právo a Spravodlivosť (PiS) sa dostala do viacerých sporov s EÚ, ktoré sa týkali právneho štátu alebo životného prostredia. V dôsledku toho došlo k zmrazeniu miliárd eur z fondov EÚ pre Varšavu.

Video
Tusk: Nie sme unavení z Ukrajiny, ale z Orbána

Za vlády PiS sa tiež naštrbili vzťahy Poľska s Nemeckom, pretože táto strana presadzovala myšlienku, aby sa Únia stala voľnejším združením a zároveň bola proti ďalšej centralizácii EÚ.

Vláda PiS tiež občasne využívala protinemeckú rétoriku a spustila kampaň, ktorej zámerom bolo prinúť Nemecko zaplatiť reparácie za vojnové škody z čias druhej svetovej vojny.

Druhá svetová vojna / Nacizmus / Poľsko / Čítajte viac Poľsko požiadalo Nemecko, aby uvažovalo o odškodnení za druhú svetovú vojnu

Šéf poľskej diplomacie Sikorski po stretnutiach so svojimi francúzskymi a nemeckými náprotivkami uviedol, že Poľsko „ukončilo zbytočnú studenú vojnu s európskymi inštitúciami a s Nemeckom, ktorá viedla k tomu, že sme nemohli minúť peniaze z Národného plánu obnovy tak, ako iné krajiny“.

Finančné prostriedky, ktoré sa podľa neho „dramaticky oneskorili pre hlúpe vojny s EÚ“, boli potrebné na dokončenie modernizácie Poľska. Nová vláda premiéra Donalda Tuska už vyhlásila, že z odblokovania európskych peňazí spravila svoju prioritu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska únia #studená vojna #Radoslaw Sikorski