Česko hľadá spojencov pre poľnú nemocnicu pre Gazu. Fungovala by na lodi

Česká republika má vojenské kapacity a teraz hľadá spojencov, ktorí by sa zapojili do vyslania poľnej nemocnice pre obyvateľov Pásma Gazy. Na rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli to dnes uviedla česká ministerka Jana Černochová. Podľa nej to ale rozhodne nie je akcia, do ktorej by išla Česká republika sama.

15.02.2024 16:18
Rafah / Palestína / Foto: ,
Palestínske deti sedia pred troskami zničenej obytnej budovy v Rafahu, február 2024
debata (3)

„Musíme hľadať spojencov v podobe krajín, ktoré o niečom takom uvažujú,“ povedala. Predpokladá sa, že by poľná nemocnica fungovala na lodi. V Bruseli Česi diskutovali so zástupcami talianskej delegácie práve o ich skúsenostiach z predchádzajúceho talianskeho pôsobenia v Červenom mori.

„Dozvedeli sme sa, že niečo také zvažujú aj v budúcnosti, ale zvažujú aj ten variant, že by tá poľná nemocnica nebola na mori, ale priamo na území Egypta, a tu musí mať samozrejme hlavné slovo v rozhodovaní Egypt,“ uviedla česká ministerka.

Video
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV

Černochová má v úmysle sa na začiatku budúceho týždňa stretnúť s náčelníkom generálneho štábu Karlom Řehkom a prebrať s ním všetky nové informácie.

„Sme presvedčení, že táto forma pomoci je žiaduca, pretože humanitárna kríza v Pásme Gazy je veľká,“ uviedla česká ministerka obrany. „Ľudia, ktorí tam žijú, nemôžu za to, že sú rukojemníci Hamasu,“ dodala. Česká republika má podľa jej slov veľmi schopných zdravotníkov a má možnosť „tieto kapacity poskytnúť“. Všetky rokovania sú ale až v začiatkoch.

Deti v Gaze po útoku Izraela

VAROVANIE: Niektoré zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Wounded Palestinian children receive medical...
Chlapec drží plagát vyzývajúci na ukončenie...
+35Palestínske deti čistia chodník pred domom v...

O podporu Česko požiadal izraelský minister obrany Joav Galant, keď Černochová minulý týždeň navštívila Izrael. Ak by nakoniec Praha spojencov našla a do operácie sa zapojila, všetko by potom musela prerokovať česká vláda a schváliť parlament.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Gaza #poľná nemocnica