V Pásme Gazy prestala fungovať druhá najväčšia nemocnica, posledná na juhu

V Pásme Gazy prestala fungovať Násirova nemocnica v meste Chán Júnis, ide o druhú najväčšiu nemocnicu v oblasti a podľa stanice Al-džazíra poslednú na juhu. Oznámili to dnes podľa agentúry Reuters miestne úrady. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vo vnútri v sobotu nachádzalo okolo 200 pacientov, z ktorých 20 vyžadovalo urgentný prevoz do iných zariadení.

18.02.2024 11:26
debata (56)
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Palestínske ministerstvo zdravotníctva ovládané hnutím Hamas zverejnilo dnes tiež novú bilanciu palestínskych obetí vojny medzi Izraelom a Hamásom. Podľa neho v Pásme Gazy od vlaňajšieho októbra zahynulo 28 985 Palestín­čanov, z toho väčšina civilistov, a zranenia utrpelo 68.883 ďalších. Údaje úradu nemožno vzhľadom na pokračujúce boje nezávisle overiť.

"V sobotu aj v piatok bol tímu WHO odopretý prístup do nemocnice, hoci k zariadeniu dorazil spoločne s dodávkou paliva. Tím mal posúdiť kritické potreby pacientov. Tieto meškania budú stáť životy, "napísal dnes na sieti X generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Izraelské sily nemocnicu obliehali týždňami, kým do nej vtrhli, uvádza Al-Džazíra. Pri razii armáda oznámila, že zadržala 100 ľudí podozrivých zo zapojenia do bojov proti Izraelu. Domnievala sa tiež, že v zariadení sa budú nachádzať telá rukojemníkov, píše stanica CNN. Dôkazy o prítomnosti bojovníkov Hamasu v iných nemocniciach v Pásme Gazy zverejnila izraelská armáda už pred radom týždňov. Svoju prítomnosť v Násirovej nemocnici Hamas poprel.

Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
+5Izraelskí vojaci pri hraniciach s Pásmom Gazy...

Vojnový konflikt medzi Hamasom a Izraelom dnes pokračuje 135. dňom. Podnietil ho teroristický útok Hamasu v južnom Izraeli vlani v októbri, keď radikáli zabili okolo 1200 ľudí a stovky ďalších uniesli ako rukojemníkov. Izraelská vláda na čele s premiérom Benjaminom Netanjahuom sa zaprisahala hnutie Hamas zlikvidovať a v tejto snahe pokračuje aj za cenu veľkých palestínskych civilných obetí.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy