Násilie medzi kmeňmi v Papue-Novej Guinei si vyžiadalo desiatky obetí

Viac ako 60 mužov zmasakrovali pri bojoch medzi súperiacimi kmeňmi v Papue-Novej Guinei, oznámila v pondelok tamojšia polícia. Predpokladá, že boje pokračujú.

19.02.2024 08:35
Wabag / Papua Nová Guinea / Foto:
Vojaci stoja pri jednej z obetí kmeňového násilia neďaleko mesta Wabag, 600 kilometrov severozápadne od metropoly Port Moresby, 19. februára 2024
debata

Policajný predstaviteľ uviedol, že 64 zakrvavených tiel našli neďaleko mesta Wabag, 600 kilometrov severozápadne od metropoly Port Moresby. Mužov zrejme prepadli v nedeľu v skorých ranných hodinách.

Šéf polície David Manning incident označil za hanebný barbarský čin a oznámil, že sa cielenými operáciami sa obnovuje zákon a poriadok. „Títo príslušníci majú jasné pokyny, že môžu použiť akúkoľvek úroveň sily potrebnú na zabránenie ďalšiemu násiliu a odplate,“ povedal.

Zahŕňa to podľa jeho slov použitie aj smrtiacich prostriedkov v prípade, ak by boli ohrozené životy civilistov či bezpečnostných zložiek.

Predpokladá sa, že prípad súvisí s konfliktom medzi kmeňmi na papuánskej vysočine. Tie proti sebe bojujú už storočia, no prísun automatických zbraní viedol k smrtiacejším zrážkam a vystupňoval násilie.

Ozbrojenci použili pri víkendovom útoku celý arzenál strelných zbraní, ako sú pušky AK-47, M4, AR15 a M16, brokovnice i podomácky vyrobené zbrane. Policajti hlásili, že prestrelky pokračujú v neďalekej odľahlej oblasti.

Vláda Papuy-Novej Guinei sa pokúša bez väčšieho úspechu potlačiť násilnosti rôznymi stratégiami. V regióne došlo v posledných rokoch viackrát k hromadnému zabíjaniu. Armáda do oblasti nasadila asi 100 vojakov, no ich vplav je len obmedzený, pretože nemajú toľko mužov ani zbraní ako znepriatelené kme­ne.

debata chyba
Viac na túto tému: #kmeň #Papua Nová Guinea