Desaťtisíce ľudí v ružovom sa v Mexiku zúčastnili na "pochode za demokraciu". Žiadajú slobodné a spravodlivé voľby

Desaťtisíce ľudí sa zúčastnili v nedeľu v Mexiku na "pochode za demokraciu" a vyzývali vládu, aby júnové voľby boli slobodné a spravodlivé.

19.02.2024 09:56
Mexiko / Andrés Manuel López Obrador / Foto: ,
Demonštranti protestujú proti mexickému prezidentovi Andrésovi Manuelovi Lópezovi Obradorovi a jeho údajným snahám upevniť si moc na centrálnom námestí v mexickej metropole 18. februára 2024
debata

Na demonštráciu zvolanú opozíciou prišli ľudia v ružovom oblečení. Podľa úradov ich bolo v meste asi 90-tisíc. V deň protestu sa do prezidentských volieb zaregistrovala favorizovaná kandidátka vládnej strany Morena Claudia Sheinbaumová. Je tiež považovaná za pokračovateľku politiky obľúbeného populistického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora.

Kritici súčasnému prezidentovi vyčítajú, že svojimi rozhodnutiami ohrozil demokraciu v Mexiku. López Obrador vlani znížil financovanie mexického Národného volebného inštitútu (INE) a oslabil dohľad nad výdavkami na volebné kampane.

INE ako nezávislá verejná inštitúcia má na starosti organizovanie a monitorovanie volieb, a dozerá aj na ich regulárny priebeh. Ružová farba volebnej agentúry INE sa stala symbolom nedeľnej demonštrácie.

Mexický prezident tiež na tlačových konferenciách často slovne útočil na novinárov a kritizoval mexické súdnictvo tvrdiac, že sudcovia v krajine sú súčasťou konzervatívneho sprisahania proti jeho vláde.

V hlavnom meste Mexiko sa v nedeľu skandovalo „Dostaňte Lópeza preč“. Protestujúci niesli aj transparenty s nápismi ako „Moc ľudu je väčšia ako sila ľudí pri moci“. Demonštrácie sa konali v stovkách mexických miest, tiež v Spojených štátoch či Španielsku.

López Obrador si napriek protestom udržuje vysokú popularitu. V piatok uviedol, že jeho kritikom nezáleží na demokracii a demonštrácie organizujú s cieľom vrátiť k moci skorumpovaných politikov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Andrés Manuel López Obrador