Vo väzení strávil neprávom takmer štyri desaťročia. Američan dostane odškodné 14 miliónov dolárov

Rada floridského mesta Tampa prisúdila 60-ročnému Američanovi Robertovi DuBoiseovi odškodné 14 miliónov dolárov za 37 rokov, ktoré neprávom strávil vo väzení za znásilnenie a vraždu. Činy pritom nespáchal.

19.02.2024 10:24
Robert DuBoise Foto: ,
Robert DuBoise
debata (2)

DuBoise bol v auguste 1983 odsúdený za vraždu a znásilnenie 19-ročnej Barbary Gramsovej. V septembri 2020 však vďaka dôkazom zo stôp DNA vyšlo najavo, že činy spáchala dvojica mužov z Floridy Amos Robinson a Abron Scott, ktorí si už v tom čase odpykávali doživotné tresty za inú vraždu, ktorú v tom istom roku v 80. rokoch spáchali.

„Je mi ľúto rodín, ktoré tak dlho čakali, než sa dočkali skutočného zadosťučinenia. Bol som 37 rokov vo väzení za niečo, čo som nespáchal. To sa deje, keď sa polícia zameria na nesprávneho človeka a vymýšľa si dôkazy, aby sedeli do jej teórie, a poriadne sa nesnaží dopátrať sa pravdy,“ povedal CNN DuBoise pred štyrmi rokmi, keď nové dôkazy vyšli najavo.

Štrnásťmiliónové odškodné muž dostane v priebehu troch rokov, pričom prvú čiastku v hodnote deviatich miliónov dolárov dostane do polovice marca.

„Ako by ste sa cítili, keby ste strávili 14 600 dní vo väzení a každý z nich s vedomím, že ste nevinní?“ pýtal sa svojich kolegov na zasadnutí rady mesta v Tampe Charlie Miranda.

Robert DuBoise so svojou sestrou (vľavo) a... Foto: SITA/AP, Steve Nesius
Robert DuBoise Robert DuBoise so svojou sestrou (vľavo) a matkou po prepustení na slobodu v auguste 2020

Šéf miestnej polície Lee Bercaw vo vyhlásení uviedol, že od 80. rokov nastal značný pokrok v metódach vyšetrovania, ktoré zaistia vyššiu presnosť a spoľahlivosť. „Sme si vedomí trvalých následkov tohto prípadu, predovšetkým na pána DuBoisa,“ povedal Bercaw.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #odškodné #znásilnenie