Whisky vojna na Ukrajine neublížila. Lotyšsko zarába na vývoze alkoholu do Ruska

Peniaze ani v tomto prípade nesmrdia. Rusko za deväť mesiacov roku 2023 doviezlo whisky v hodnote 244 miliónov eur. Je to trojnásobný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022. Väčšina alkoholu pochádzala zo susedného Lotyšska. Podľa Ria Novosti Rusko odtiaľ exportovalo whisky v hodnote 177,4 milióna eur a z Litvy za 26,9 milióna eur.

20.02.2024 06:00
Putin, Šojgu Foto:
Šéf Kremľa Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu.
debata (31)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Podľa kritikov firmy v pobaltských štátoch fungujú ako sprostredkovatelia pre západné spoločnosti. "Deje sa to aj napriek vysokému napätiu medzi oboma krajinami a Moskvou po rozsiahlej invázii Ruska na Ukrajinu a napriek západným sankciám,“ pripomenul portál Euronews.

Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky
Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. / Zdroj: MSC/Twitter V. Zelenského

Whisky a víno

Lotyšsko sa okrem exportu whisky zrazu stalo aj vínnou veľmocou. Pobaltský štát vyviezol do Ruska vlani viac vína (za 73 miliónov eur) ako Taliansko (za 68 miliónov eur).

Samozrejme, na dovoz alkoholu do Ruska sa v súvislosti s jeho vojnou proti Ukrajine nevzťahujú žiadne priame sankcie. No pobaltské krajiny, ktoré politicky a vojensky jasne stoja na strane Kyjeva, čelia za svoje obchodné praktiky kritike.

"Lotyšsko je hlasným podporovateľom Ukrajiny a po invázii sa pripojilo k presadzovaniu sankcií Európskej únie proti Moskve. No zároveň naďalej slúži ako primárny zdroj whisky pre Rusko a v roku 2023 bolo zdrojom viac ako 70 percent všetkého dovozu whisky do Ruska,“ povedal pre Euronews John Wright z Moral Rating Agency, čo je organizácia zriadená s cieľom posúdiť, či západné spoločnosti splnili svoj sľub stiahnuť sa z Ruska po invázii na Ukrajinu.

Trump, Stoltenberg Čítajte viac Expert: Trump vraví, že Rusko si môže robiť, čo chce. Vedie to k horám mŕtvych

"Pokračovanie lotyšského exportu do Ruska je hanebné a v rozpore s hodnotami krajiny. Interne v našej organizácii hovoríme tomuto obchodovaniu Whiskygate. Je to škandál a Lotyšsko slúži ako vstupná brána pre západné spoločnosti, ktoré vyrábajú liehoviny pre ruský trh,“ skonštatoval Wright.

Lotyšskí predstavitelia hádžu vinu práve na západné firmy. „Myslím si, že sa deje to, že západné spoločnosti sa snažia odvrátiť pozornosť od svojej úlohy predajcov v Rusku a obviňujú iných distribútorov, zatiaľ čo mená väčších materských spoločností sa v týchto obchodoch neobjavujú, a neukazuje sa, že sú priamo prepojené s Ruskom. Nie je dôvod obviňovať Lotyšsko. Sme na hranici a máte niekoľko západných exportérov, ktorí využívajú túto príležitosť,“ reagoval pre Euronews Matiss Mirosnikovs, ekonóm z Národnej banky Lotyšska, s tým, že celkový export jeho krajiny do Ruska dramaticky klesá od roku 2014 po anexii Krymu a rozpútaní konfliktu na východe Ukrajiny.

drony Čítajte viac VIDEO: Zabijacké drony majú ďalšie využitie. Na Ukrajine padajú z neba protitankové míny

Bočné chodníčky

Podľa Wrigta je však životne dôležité, aby západná obchodná komunita bola jednotná a naďalej vysielala Rusku jasný signál, že jeho vojenská agresia bude mať za následok jeho ekonomickú ostrakizáciu.

"Aký odkaz to vysiela ruským elitám, že niektoré západné krajiny a spoločnosti sú ochotné nájsť bočné chodníčky, aby pokračovali v poskytovaní západného luxusného tovaru Rusku? A aký druh odkazu to vysiela zvyšku Európy, keď dokonca aj Pobaltie podporuje Rusko?“ pýta sa Wright.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Lotyšsko #Ukrajina #whisky #vojna na Ukrajine #Putinova vojna