Izrael od začiatku vojny s Hamasom uskutočnil vyše 31-tisíc náletov

Izrael od začiatku vojny proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas uskutočnil vyše 31 000 náletov, drvivú väčšinu z nich na Pásmo Gazy. Viac ako 1 000 ich ale smerovalo tiež na územie Libanonu a desiatky na okupovaný Západný breh. S odvolaním sa na izraelskú armádu to utorok uviedol server denníka The Times of Israel.

20.02.2024 06:38
gaza, izrael, palestína Foto: ,
Ničivé následky po izraelskom údere na obytnú budovu v Deir al Balah v pásme Gazy, 14. januára 2024.
debata (3)
Medzi zbraňami Hamasu nedávno našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

V Gaze sa od októbrového teroristického útoku Hamasu izraelská armáda zo vzduchu zamerala na zhruba 29-tisíc cieľov. V asi 7 000 prípadoch si útoky vyžiadali izraelské pozemné jednotky na svoju podporu, ten najbližší smeroval na cieľ vzdialený len 80 metrov od nich.

Veľkú väčšinu všetkých útokov – 26 000 – uskutočnili lietadlá, ďalšie tisíce potom helikoptéry a drony.

Hamas, ktorý Západ považuje za teroristickú organizáciu, prišiel v bojoch podľa izraelskej armády o 12 000 bojov­níkov, ďalšie tisíce utrpeli vážne zranenia a nemôžu ďalej bojovať. Hamas tvrdí, že mŕtvych na jeho strane je okolo 6 000. Celkový počet jeho bojovníkov sa na začiatku vojny odhadoval na 30 000.

Na strane Izraela pri ofenzíve v Gaze prišlo o život 236 vojakov.

Výrazne vyšší je na oboch stranách počet civilných obetí. Pri teroristickom útoku Hamasu a ďalších radikálnych skupín z októbra v Izraeli zahynulo vyše 1 100 ľudí, predovšetkým civilistov, a ďalších približne 250 bolo unesených. V Gaze odvtedy prišlo o život vyše 29 000 Palestín­čanov, z veľkej časti tiež civilistov. Značná časť úzkeho pobrežného pásu bola zrovnaná so zemou a veľká väčšina z 2,3 milióna tunajších obyvateľov musela opustiť svoje domovy a prežíva v zložitých podmienkach.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael