Putin daroval Kimovi auto ruskej výroby. Mohlo by ísť o porušenie sankcií OSN

Severokórejský diktátor Kim Čong-un od ruského prezidenta Vladimira Putina dostal darom auto "na osobné použitie". S odvolaním sa na severokórejské štátne médiá o tom informuje agentúra Reuters, podľa ktorej by však mohlo ísť o porušenie sankcií Bezpečnostnej rady OSN. KĽDR a Rusko sa v posledných mesiacoch zbližujú.

20.02.2024 07:20
Kim Čong-un / Vladimir Putin / Foto: ,
Severokórejský diktátor Kim Čong-un (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin
debata (21)

V Rusku vyrobené vozidlo prevzali Kimovi spolupracovníci 18. februára. Sestra vodcu komunistickej krajiny Kim Jo-čong potom „zdvorilo tlmočila ruskej strane poďakovanie“ s tým, že tento dar je „jasným dôkazom osobitných osobných vzťahov medzi najvyššími predstaviteľmi“.

Video
Ruský minister obrany Šojgu po boku Kim Čong-una na prehliadke zbraní v KĽDR

O aké auto presne išlo, ani ako bolo z Ruska do KĽDR dopravené, nie je zrejmé. Vodca krajiny, v ktorej mnoho obyvateľov žije v chudobe, je považovaný za veľkého fanúšika áut a má rozsiahlu kolekciu zahraničných vozidiel, ktoré boli zrejme do krajiny prepašované.

Patria do nej aj autá značiek Rolls-Royce, Mercedes alebo Lexus, hoci rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zakazujú vývoz luxusného tovaru do Severnej Kórey.

Pchjongjang a Moskva sa v poslednej dobe výrazne zblížili, k čomu prispeli aj septembrová návšteva Kima v Rusku a severokórejské dodávky zbraní, ktoré Rusko podľa Západu aj Kyjeva používa vo vojne na Ukrajine.

Rusko používanie severokórejských zbraní nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. Pchjongjang odmieta, že by ich Rusku dodával.

Kim čong-un Čítajte viac Expert: Kim chce oslabiť vplyv USA vo svete. Aj preto podporuje Putinove imperiálne ambície
21 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #Kim Čong-un #Vladimir Putin