Z vraždy haitského prezidenta Moisa obžalovali jeho manželku, expremiéra aj bývalého šéfa polície

Sudca vyšetrujúci zavraždenie haitského prezidenta Jovenela Moisa v júli 2021 vydal v pondelok záverečnú správu, v ktorej žaluje za atentát okrem iných vdovu po prezidentovi Martine Moisovú, expremiéra Clauda Josepha a bývalého šéfa haitskej štátnej polície Léona Charlesa.

20.02.2024 09:13
Jovenel Moise Foto: ,
Muž drží plagát s podobizňou zavraždeného haitského prezidenta Jovenela Moisa
debata

Charles, ktorý teraz slúži ako stály zástupca Haiti pri Organizácii amerických štátov, čelí najzávažnejším obvineniam: z vraždy, pokusu o vraždu, vlastnenia a nezákonného nosenia zbraní, zo sprisahania proti vnútornej bezpečnosti štátu a zo spolčovania so zločincami.

Vdova Moisová a expremiér Joseph sú obvinení zo spolupáchateľstva a spolčovania so zločincami. Očakáva sa, že zistenia sudcu ešte viac destabilizujú krajinu, ktorá už aj tak zápasí s vlnou násilia gangov a spamätáva sa z nedávnych násilných protestov žiadajúcich odstúpenie premiéra Ariela Henryho.

Celkovo bolo v 122-stranovej správe zverejnenej v pondelok obžalovaných takmer 50 podozrivých. Ďalších 11 podozrivých bolo vydaných do USA a obvinených z vraždy, pričom traja z nich už boli odsúdení.

Prokuratúra v USA označila atentát za sprisahanie zosnované na Haiti a v americkom štáte Florida, keď boli najatí žoldnieri, aby Moisa uniesli alebo zabili. V čase vraždy 7. júla 2021 v jeho súkromnom sídle neďaleko haitského hlavného mesta Port-au-Prince mal 53 rokov.

Haiti / Jovenel Moise / Čítajte viac Ozbrojené komando zavraždilo haitského prezidenta
debata chyba
Viac na túto tému: #Haiti #Jovenel Moise