Preteky v zbrojení. Austrália výrazne posilní svoju flotilu bojových lodí

Austrália v utorok predstavila plán na zdvojnásobenie veľkosti svojej flotily bojových lodí a zvýšenie výdavkov na obranu o ďalších sedem miliárd dolárov. Canberra tak reaguje na zrýchľujúce sa preteky v zbrojení v ázijsko-tichomorskej oblasti.

20.02.2024 11:00
debata (2)

Podľa plánu má Austrália zvýšiť počet svojich bojových lodí zo súčasných 11 na 26. „Ide o najväčšiu flotilu, ktorú budeme mať od konca druhej svetovej vojny,“ vyhlásil austrálsky minister obrany Richard Marles.

Americká lietadlová loď stráži Európu
Video
Ruské bombardéry preleteli pri Fínsku a Švédsku. Moskva vyslala ponorky do Severného mora. NATO má však posilnenú obranu. Tento rok sa útočná skupina lietadlovej lode Harry S. Truman námorníctva USA dostala pod velenie Severoatlantickej aliancie. Je to po prvý raz od studenej vojny, čo je lietadlová loď Spojených štátov pod velením NATO. Pozrite si ju na videu Severoatlantickej aliancie. / Zdroj: NATO

Canberra vyrobí šesť fregát triedy Hunter, 11 fregát na všeobecné použitie a šesť najmodernejších bojových lodí, ktoré nepotrebujú posádku. Časť flotily bude vyzbrojená raketami s dlhým doletom Tomahawk, ktoré sú schopné zasahovať ciele hlboko na nepriateľskom ú­zemí.

Fregata triedy Hunter. Foto: Austrálske ministerstvo obrany
Fregata Hunter Fregata triedy Hunter.

Austrália tiež zvýši svoje výdavky na obranu na 2,4 percenta hrubého domáceho produktu. Časť bojových lodí vyrobia v Adelaide, čo v meste zabezpečí viac ako 3000 pracovných mi­est.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Austrália #flotila #Tichomorie