Bidenov prapradedko dostal milosť od Lincolna, ukazujú odhalené archívne dokumenty

Dokumenty amerického národného archívu vo Washingtone až doteraz ukrývali príbeh, ktorý spája súčasného amerického prezidenta Joea Bidena s jedným z jeho najznámejších predchodcov: Abrahamom Lincolnom. Ten počas americkej občianskej vojny udelil milosť Bidenovmu prapradedkovi, ktorého odsúdili po bitke vo vojenskom tábore.

21.02.2024 09:55
Abraham Lincoln Foto:
Abraham Lincoln
debata (1)

Napísal o tom denník The Washington Post. Ako presne epizóda zo života Bidenova predka vyšla najavo, denník neuvádza.

Píše, že v zbierke národného archívu sa našlo 22 „dobre zachovaných stránok“ prepisov z procesu s Mosesom Robinettom. Ten bol už predtým známou súčasťou rodokmeňa súčasného prezidenta, ktorého celé meno je Joseph Robinette Biden.

Akokoľvek nemal formálne lekárske vzdelanie, Robinette dostal po vypuknutí občianskej vojny v roku 1861 miesto veterinára v armáde Únie, teda štátov Severu.

Jeho úlohou bolo starať sa o kone a mulice a v marci roku 1864 sa zdržiaval v tábore na severe štátu Virgínia. Tu sa jedného večera v jedálenskom stane dostal do potýčky s iným civilným pracovníkom armády Johnom Alexanderom.

Ten podľa záznamov začul, ako o ňom Robinette niečo hovorí kuchárke, a dožadoval sa vysvetlenia. Vo vypätej situácii Robinette vytiahol nôž a Alexander skončil s niekoľkými reznými ranami. Na vojenskom súde sa Bidenov prapradedko obhajoval, že konal v sebaobrane, ale sudcovia mu uložili dvojročné väzenie.

Na Lincolna sa potom obrátili traja dôstojníci, ktorí Robinettea opísali ako verného služobníka Únie a vtedajšieho prezidenta požiadali, aby podľa nich príliš tvrdý trest zrušil. Žiadosť podporil aj istý senátor a Lincoln 1. septembra 1864 nariadil odsúdeného prepustiť.

Po vojne sa Robinette vrátil k svojej rodine v Marylande a žil ešte dlho po Lincolnovej smrti v roku 1865. Jeho prípad bol podľa denníka schovaný medzi záznamami o stovkách podobných súdov v národnom archíve. „Tých niekoľko stránok nielenže vypĺňa medzeru v rodinnej histórii Bidenovcov, ale tiež pripomína, koľko príbehov z občianskej vojny ešte stále nebolo vypovedaných,“ dodáva denník.

List, Ilustracna fotografia 3 Čítajte viac O čom si písali slávne osobnosti v listoch? Ich korešpondencia je vtipná aj pikantná
1 debata chyba
Viac na túto tému: #milosť #Abraham Lincoln #prezident Joe Biden