Britský spevák James Blunt má armádu v krvi. Nasadili ho aj v bývalej Juhoslávii

Britský spevák James Blunt, ktorý sa narodil 22. februára 1974, sa na vrcholky hitparád vyšvihol v roku 2005, kedy rozhlasové vlny po celej Európe vtedy ovládol so skladbou You're Beautiful. Muzikant prišiel do hudobného sveta trochu netradične z armády, kde slúžil šesť rokov. Koncom 90. rokov bol nasadený v bývalej Juhoslávii, patril dokonca medzi prvých vojakov, ktorí po bombardovaní srbských jednotiek vstúpili v roku 1999 do kosovskej Prištiny.

21.02.2024 10:35
James Blunt Foto: ,
Britský spevák James Blunt na koncerte v Bratislave v roku 2014
debata

Už v tom čase ho ale sprevádzala hudba, na svojom tanku vraj Blunt vozil gitaru a občas s úspechom zahral svoje pesničky aj miestnym obyvateľom.

Hudobné vzdelanie získal už ako dieťa, keď sa učil hrať na klavíri a na husliach – za to vďačí matke, otec sa totiž „k hudbe dostal najbližšie, keď zvonil na zvony v kostole“. Hudbe ale naplno prepadol až v 14 rokoch, keď si od kamaráta požičal gitaru a učil sa hrať hity od Nirvany alebo Queen. V rovnakom čase tiež zložil prvú vlastnú pesničku.

Bluntova cesta do sveta šoubiznisu ale ešte chvíľu trvala. Kariéra v ozbrojených silách je totiž v jeho rodine takmer povinnosťou, vojenská tradícia rodu Hillier-Blount sa dá vystopovať až do 10. storočia, kedy sa na britských ostrovoch vylodili jeho dávni dánski predkovia.

V armáde slúžil aj Bluntov otec, pilot vrtuľníka, ktorý to dotiahol až na plukovníka. James sám sa narodil vo vojenskej nemocnici a absolvoval vojenskú akadémiu v Sandhurste.

„Väčšina mojich predkov slúžila v armáde. Odmalička som okolo seba vídal uniformy… Prišlo mi logické, že aj ja pôjdem študovať na vojenskú akadémiu,“ povedal James Blunt v rozhovore pre časopis Reflex.

V novembri 2000 predĺžil štvorročný vojenský záväzok o dva roky, počas ktorých okrem iného zvíťazil v armádnych lyžiarskych pretekoch. Ostré nasadenie potom vystriedala služba v kráľovskej garde v Londýne, v apríli 2002 dokonca patril medzi vojakov, ktorí niesli rakvu kráľovnej matky.

V roku 2002 sa ho ujala producentka Linda Perryová, známa zo skupiny 4 Non Blondes či spoluprácou s Pink. Tvorba charizmatického Angličana, ktorý vo svojich pesničkách stavia na zmesi belošského soulu, jazzu a rocku, sa dokonca dočkala prirovnania k začiatkom Eltona Johna.

Blunt mu v začiatkoch svojej kariéry dokonca niekoľkokrát „predskakoval“ a You're Beautiful potom bola prvou britskou piesňou na čele americkej hitparády od Johnovej andle in the Wind z roku 1997.

Blunta dobre pozná aj české a slovenské publikum, a to nielen vďaka tomu, že pred rokmi randil s českou modelkou Petrou Nemcovou. V Prahe prvýkrát koncertoval na vypredanom koncerte v pražskej Lumbeho záhrade v lete 2006.

O jeho vystúpenie bol vtedy taký záujem, že usporiadatelia museli provizórne rozširovať areál. Naposledy sa českému publiku ukázal v marci 2020 v športovej hale na pražskom Výstavisku pri turné k novému albumu Once Upon A Mind. Ďalší koncert sa chystá v marci vo Fore Karlín. V rámci svojho turné vystúpi Blunt v marci tohto roku aj v Bratislave.

debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #James Blunt