Rusi chcú z výročia začatia vojny proti Ukrajine spraviť sviatok

Dátum začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu, 24. február, sa má do kalendára agresorskej krajiny zapísať ako pamätný deň. Príslušný návrh zákona vypracoval a pripravil na predloženie do Štátnej dumy líder strany Spravodlivé Rusko – za pravdu Sergej Mironov, píše agentúra TASS s odvolaním sa na dokument.

21.02.2024 10:33
rusi, čierne more Foto:
Na zábere z videa zverejneného tlačovou službou ruského ministerstva obrany ruskí vojaci strieľajú z paluby vrtuľníka Ka-27 ruskej Čiernomorskej flotily počas hliadky v Čiernom mori.
debata (13)

Návrh zákona zahŕňa zmeny a doplnky zákona o dňoch vojenskej slávy a pamätných dátumoch Ruska. Nový pamätný deň 24. februára by sa mal nazývať Deň účastníkov ŠVO. ŠVO (po rusky SVO) je skratka „špeciálnej vojenskej operácie“, ako šéf Kremľa Vladimir Putin prikázal nazývať vojnu proti Ukrajine.

Oficiálne schválenie pamätného dňa podľa vysvetlivky pripojenej k dokumentu „umožní zdôrazniť osobitnú úlohu účastníkov ŠVO v dejinách moderného Ruska a prispeje k vojensko-vlasteneckej výchove mládeže,“ píše portál Moscow Times.

Fico: Myslíte si, že v Kyjeve je vojna? Je tam normálny život
Video
Premiér Robert Fico vysvetlil , prečo sa s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom nestretol v Kyjeve, ale v Užhorode. / Zdroj: TA3

Poslankyňa Štátnej dumy Jana Lantratovová navyše navrhuje začať oslavovať 24. február v ruských školách. Podľa nej je potrebné na „deň začiatku ŠVO“ vypracovať program „celoškolských podujatí“.

Podľa plánu Lantratovovej by si mali školy 24. februára pozvať na besedy vojakov a premietať deťom videá o vojne. „Žiakom je potrebné porozprávať históriu špeciálnej vojenskej operácie, jej dôvody, ciele a zámery, ako aj priebeh hlavných udalostí,“ referuje Moscow Times, podľa ktorej Lantratovová označila vojnu za „kľúčovú udalosť v modernom Rusku, ktorá ovplyvňuje všetky sféry rozvoja spoločnosti“.

Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky
Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. / Zdroj: MSC/Twitter V. Zelenského

Zjavne nie všetci Rusi však 24. februára považujú za sviatok hodný osláv. Prieskum agentúry Russian Field minulý mesiac ukázal, že 37 % Rusov by „zrušilo rozhodnutie“ o invázii na Ukrajinu, keby to bolo v ich moci.

Podiel tých, ktorí sa nazdávajú, že vojna sa nemala spustiť, dosiahol rekord za celé obdobie od jej vypuknutia. V marci 2022 zastávalo tento názor 28 % respondentov; do mája 2022 tento ukazovateľ klesol na 26 %, potom začal stabilne rásť a zvýšil sa o 11 percentu­álnych bodov.

Tých, ktorí by nezrušili rozhodnutie o začatí vojny je ale v ruskej spoločnosti stále takmer jeden a pol násobne viac – až 53 %, uvádza Russian Field. Ich podiel od jesene 2023, keď sa ukázalo, že široko ohlasovaná protiofenzíva Ukrajiny nepriniesla výsledky, vzrástol o 4 percentuálne body. V porovnaní so začiatkom vojny je však provojnovo naladených Rusov menej: v marci 2022 ich bolo 57 %.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Štátna duma #vojna na Ukrajine #pamätný deň