Zrútenie nelegálnej bane na zlato vo Venezuele si vyžiadalo najmenej 16 životov

Najmenej 16 ľudí prišlo o život pri zrútení nelegálnej povrchovej bane na zlato v strednej časti Venezuely.

22.02.2024 08:04
La Paragua / Baník / Foto: ,
Tridsaťštyriročného baníka Yorvisa Hernandeza ošetrujú v stane, ktorý úrady postavili pri zrútenej nelegálnej povrchovej bani na zlato v obci La Paragua v strednej časti Venezuely 21. februára 2024
debata

K nešťastiu došlo v utorok v bani zvanej Bulla loca v štáte Bolívar. Regionálna vláda informovala, že tragédia si vyžiadala prinajmenšom 16 obetí na životoch. Venezuelský prezident Nicolás Maduro kondoloval ich príbuzným. Zároveň uviedol, že ďalších 11 osôb utrpelo pri incidente zranenia.

V priebehu stredy sa objavovali rôzne informácie miestnych úradov o počte obetí, ktoré udávali zväčša vyššie čísla. Údaje úrady do večera prehodnotili a zatiaľ potvrdili zmienený počet. Predpokladá sa, že v bani sa v čase incidentu nachádzalo až zhruba 200 osôb.

Príbuzní baníkov sa zišli v obci La Paragua, ktorá je k bani najbližšie. Vládu žiadali o vyslanie vrtuľníkov, ktorými by z bane previezli preživších aj bezvládne telá.

Venezuelská vláda zriadila v roku 2016 v strednej časti krajiny obrovskú ťažobnú zónu s úmyslom získať tak popri ropnom priemysle nové zdroje príjmov. Odvtedy sa však v tejto oblasti aj za jej hranicami rozmohla ťažba zlata, diamantov, medi a iných nerastných surovín, často nelegálna či balansujúca na hrane zákona. Takéto bane ponúkajú chudobným Venezuelčanom lukratívne pracovné miesta, podmienky v nich však bývajú kruté.

Čína baňa Čítajte viac Na východe Turecka zosuv pôdy uväznil asi 10 baníkov
debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #Venezuela #baňa