Ak by Čína urobila hlúpe rozhodnutie, zlyhala by. Podpora Taiwanu je mimoriadne silná, hlási Kongres USA

Predseda výboru Snemovne reprezentantov Kongresu USA pre Čínu Mike Gallagher vo štvrtok po stretnutí s najvyšším vedením Taiwanu uviedol, že podpora tohto samosprávneho ostrova v Kongrese je "mimoriadne silná".

22.02.2024 11:11
debata (6)
Čínska invázia? Taiwan si precvičil obranu
Video
Každoročné vojenské cvičenie Han Kuang má preveriť pripravenosť ozbrojených síl na Taiwane na prípadnú čínsku inváziu. / Zdroj: Taiwan's Military News Agency

Mike Gallagher vedie päťčlennú delegáciu, ktorá sa vo štvrtok stretla s dosluhujúcou taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a viceprezidentom Laj Čching-te, ktorý vyhral januárové prezidentské voľby a úradu sa ujme v máji.

„Vidím rastúcu a mimoriadne silnú podporu Taiwanu (v Kongrese Spojených štátov),“ povedal Gallagher, hlasný kritik Číny. Domnieva sa, že podpora Taiwanu nebude ovplyvnená výsledkom novembrovým prezidentských volieb v USA v roku 2024. Varoval tiež Peking pred akýmkoľvek pokusom o inváziu, pretože by to bolo „neuveriteľne hlúpe“.

Taiwan Čítajte aj Čína kritizuje postoj USA v otázkach Taiwanu, vraj porušuje politiku jednej Číny

„Ak by (čínsky prezident) Si Ťin-pching a čínska Komunistická strana niekedy urobili neuveriteľne hlúpe rozhodnutie a pokúsili sa o inváziu na Taiwan… toto úsilie by zlyhalo,“ uviedol Gallagher počas stretnutia s viceprezidentom.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning vo štvrtok označila návštevu amerických zákonodarcov na Taiwane za „zasahovanie“.

Fregata odpaľuje protivzdušnú raketu počas...
Protiponorkové lietadlo P3C prelieta ponad...
+3Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen počas...

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčil ani použitie vojenskej sily.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Gallagher #Taiwan #Kongres USA