Španielsko: Rusko si objednalo vraždu pilota, čo prešiel k Ukrajincom

Španielske tajné služby obvinili Kremeľ z organizácie vraždy Maxima Kuzminova, ruského pilota helikoptéry, ktorý vlani prebehol na Ukrajinu. Informoval o tom portál Politico.

22.02.2024 12:17
Kuzminiv Foto:
Kapitán Maxim Kuzminov zo septembra 2023.
debata (43)

Kuzminov údajne žil v Španielsku pod falošnou identitou a 13. februára ho našli mŕtveho v meste Villajoyosa. Polícia uviedla, že útočníci bývalého pilota šesť ráz postrelili a prešli autom.

Ukrajinské vrtuľníky chrlia na Rusov oheň
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Zdroje zo španielskych spravodajských služieb uviedli pre denník El País, že bude ťažké priamo spojiť vraždu s niektorou z ruských tajných organizácií, ale domnievajú sa, že Moskva si najala nájomných vrahov mimo Španielska.

Vlani v auguste ukrajinské médiá s odvolaním sa na zdroje tajnej služby informovali, že vojenská rozviedka presvedčila Kuzminova, aby preletel na Ukrajinu aj s najnovšou verziou vojenského transportného vrtuľníka Mi-8. Stalo sa tak pri špeciálnej operácii, ktorá údajne trvala viac ako pol roka. Pilot potom vo výpovedi vyhlásil, že jeho motívom bol nesúhlas s ruskou inváziou. Kyjev vtedy tiež oznámil, že Kuzminov za svoj čin dostane pol milióna dolárov.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna