Buď to, alebo ich pozabíjame. Ruský gubernátor obhajoval násilné deportácie Ukrajincov

Gubernátor okupovanej Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij otvorene pripustil, že Rusi deportujú tých Ukrajincov, ktorí protestujú proti ruskej invázii. Balickij okrem toho priamo naznačil aj ich popravy. Inštitút pre štúdium vojny (ISW) podotkol, že ruský gubernátor sám priznal, že Ukrajinci čelia hrozbe vraždy zo strany proruských občanov.

22.02.2024 12:30
debata (18)

Balickij uviedol, že ruské okupačné úrady vyhostili veľký počet rodín, ktoré nepodporovali „špeciálnu vojenskú operáciu“ čiže ruskú vojnu proti Ukrajine. Dôvodom na vyhostenie boli aj „urážky“ Ruska, vrátane jeho vlajky, hymny alebo prezidenta Vladimíra Putina, ako tvrdí portál iDNES.cz, povedal to v rozhovore z 20. februára.

Rasija, Rasija. Putin skanduje s odštiepeneckými lídrami po podpise zmlúv
Video
Ruský prezident Vladimir Putin počas piatkového prejavu vyhlásil štyri ukrajinské oblasti za štátne územie Ruska. Následne podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. (priamy prenos Prvý kanál ruskej štátnej televízie).

Tieto kroky možno považovať za vojnové zločiny, píše ISW. Ruský gubernátor ich bez hanby ospravedlňuje a uvádza, že boli v prospech ukrajinských rodín, pretože úrady by sa s nimi inak museli vysporiadať ešte „tvrdším“ spôsobom, prípadne by ich zabili iní, prerušení občania. Priznal, že niektoré rodiny vyhnali násilím po tom, čo im na hraniciach dali fľašu s vodou.

Podľa neho museli okupačné orgány v niektorých prípadoch pristúpiť „k extrémne tvrdým rozhodnutiam, o ktorých nebudem hovoriť“. Pravdepodobne tým naznačil popravy ukrajinských občanov.

Ruský prezident Vladimir Putin počas... Foto: SITA/AP, Valeriy Sharifulin
Jevgenij Balickij, Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin počas odovzdávania cien v Kremli v Sále svätej Kataríny v Moskve v Rusku udeľuje Moskvou menovanému šéfovi Záporožskej oblasti Jevgenijovi Balitskému vyznamenanie „Za zásluhy o vlasť“ tretej triedy., 20. decembra 2022.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko, že pácha genocídu na ukrajinskom obyvateľstve a násilnou rusifikáciou sa snaží odstrániť akékoľvek vnímanie Ukrajiny ako samostatného národa. Moskva otvorene spochybňuje Ukrajinu ako národ. Kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území Medzinárodný trestný súd v Haagu (ICC) vydal na Putina zatykač. Obvinil ho z vojnových zločinov, rovnako ako splnomocnkyňu Kremľa pre práva detí Máriu Ľvovú-Bělovovú.

Ukrajina ICC vyšetrovanie súd Medzinárodný súdny dvor Čítajte aj Bývalý vagnerovec bude svedčiť v Haagu. Bol svedkom krvilačných vojnových zločinov aj operácií v roku 2014
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Kremeľ #Vladimir Putin #genocída #deportácia #vojna na Ukrajine