Ohnivé inferno. Vo Valencii horel 14-poschodový dom so 138 bytmi: sú zranení aj mŕtvi

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri požiari, ktorý vo štvrtok zachvátil viacpodlažný bytový komplex vo Valencii na juhovýchode Španielska. S odvolaním sa na záchranárov o tom informovala agentúra AFP. Najmenej 14 ľudí bolo zranených, ďalších 19 ľudí sa nezvestných, napísal denník El País. Zatiaľ nie je jasné, čo požiar spôsobilo.

22.02.2024 20:14 , aktualizované: 23.02.2024 06:03
požiar Foto: ,
Požiar bytového domu v španielskej Valencii vo štvrtok 22. februára 2024.
debata (4)
Požiar bytového domu so 138 bytmi v španielskej...
Požiar bytového domu so 138 bytmi v španielskej...
+10Požiar bytového domu so 138 bytmi v španielskej...

„Môžeme potvrdiť, že sú na mieste štyria mŕtvi,“ povedal novinárom zástupca riaditeľa regionálneho odboru pre mimoriadne udalosti Jorge Suárez Torres. Úrady podľa neho pracujú s rodinami nezvestných, aby zistili, kde sa nachádzali v čase, keď budovu zachvátili plamene.

Podľa španielskych médií telá mŕtvych pomohli nájsť drony. Hasiči môžu kvôli vysokým teplotám pracovať iba mimo budovy, dodal Suárez. Lekári ošetrili 14 ľudí vrátane sedemročného dieťaťa s rôznymi stupňami zranenia, 12 ľudí previezli do nemocníc. Šesť z nich sú hasiči.

Požiar prepukol vo štvrtok okolo 17.30 h a plamene živené silným vetrom rýchlo, zhruba za pol hodiny zachvátili celú 14-podlažnú budovu. Zhorela aj priľahlá druhá časť bytového komplexu, vystavaného v roku 2008, ktorá má 12 poschodí. Oheň sa rozhorel na siedmom poschodí. Podľa El País je v dome 138 bytov, ktoré mohlo obývať až 450 ľudí.

Požiar v budove vypukol okolo 17:30 SEČ vo štvrtok. Podľa denníka El País počas krátkej doby požiar zachvátil celú výškovú budovu. Horieť začalo najprv na nižších poschodiach a oheň sa potom rozšíril aj do vyšších častí. Z budovy stále stúpa hustý dym.

Na mieste zasahovali dve desiatky jednotiek hasičov a záchranárske a zdravotnícke tímy. Podľa tlače sa podarilo zachrániť niekoľko osôb, ktoré sa nachádzali na balkónoch budovy. Zásah podľa stanice RTVE komplikoval silný vietor.

Budova sa nachádza v štvrti Campanar, kde je nová výstavba. V bloku s dvoma vchodmi, ktorý pohltil požiar, bolo podľa denníka El País 138 bytov, kde žilo 450 ľudí. Podľa denníka bola budova postavená v roku 2008. „Nemôžem pochopiť, že v roku 2024 nová budova tak (rýchlo) horí,“ povedal denníku El País vedúci neďalekej školy baletu Juan Luis López. Aj ďalší svedkovia povedali novinárom, že sa požiar rozšíril po fasáde budovy veľmi rýchlo.

Denník El País cituje odborníka na stavebné konštrukcie Davida Higueru, podľa ktorého všetko nasvedčuje tomu, že príčinou rýchleho šírenia požiaru bol materiál použitý na fasáde. Ide o hliníkové platne so syntetickým izolátorom, ktorý je „veľmi horľavý“. ​

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Valencia #požiar domu