Menej kontrol, miernejšie „úhorovanie“. Brusel v reakcii na protesty zjednoduší farmárom život

Európska komisia (EK) predstavila návrhy na zjednodušenie administratívnej záťaže pre poľnohospodárov a ďalšie opatrenia, ktoré majú zmierniť tlak, ktorému poľnohospodári čelia. Chcela by okrem iného zjednodušiť niektoré podmienky, ktoré musia farmári v Európskej únii spĺňať na získanie dotácií, či znížiť počet kontrol v poľnohospodárskych podnikoch až o 50 percent. Komisia návrh zverejnila v deň, keď sa v strednej a východnej Európe konali protesty poľnohospodárov zamerané okrem iného proti úniovej poľnohospodárskej politike. V pondelok sa návrhy budú zaoberať ministri poľnohospodárstva 27 členských štátov EÚ, ktorí sa stretnú v Bruseli.

22.02.2024 22:58
debata (1)

Na výzvu poľnohospodárskych organizácií východnej a strednej Európy sa dnes konali demonštrácie a protestné jazdy poľnohospodárov, ktoré boli zamerané okrem iného proti úniovej agrárnej politike. Slovenskí poľnohospodári s až stovkami traktorov spomaľovali dopravu v mestách či na hlavných cestách, pričom niektoré z nich sa im podarilo na chvíľu zablokovať.

Komisia tiež v návrhoch uvádza, že chce zmierniť požiadavky na zachovanie trvalých trávnych porastov, aby zmiernila stratu príjmov, ktorú to znamená pre bývalých chovateľov hospodárskych zvierat, ktorí prešli na pestovanie iných plodín.

Redaktorka Pravdy sa odviezla s protestujúcimi traktoristami
Video

Súčasťou zoznamu je tiež objasnenie používania pojmov „vyššia moc“ a „mimoriadne okolnosti“, aby sa zamedzilo postihom poľnohospodárov za nedodržanie podmienok spoločnej poľnohospodárskej politiky. V marci plánuje EK spustiť on-line konzultácie a neskôr vypracovať podrobnú analýzu, ktorej cieľom je zistiť najzávažnejšie dopady zložitého právneho rámca na poľnohospodárov.

Kolóna traktorov protestujúcich farmárov....
Kolóna traktorov protestujúcich farmárov....
+95Kolóna traktorov protestujúcich farmárov....

Komisia predovšetkým navrhuje tiež „zjednodušiť metodiku niektorých kontrol“ s cieľom „znížiť až o 50 percent počet návštev poľnohospodárskych podnikov vykonávaných vnútroštátnymi správnymi orgánmi“. Zámerom je „racionalizovať a spresniť vyhodnocovanie plošného monitoringu“ vďaka „automatizovanej analýze snímok“ z európskeho satelitného programu Copernicus. „Toto opatrenie priamo reaguje na požiadavky členských štátov,“ uvádza v tlačovom vyhlásení EK.

„Komisia je aj naďalej plne odhodlaná hľadať riešenia, ktoré by zmiernili tlak (…) a pomohli našim poľnohospodárom zaistiť potravinovú bezpečnosť,“ uviedla šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Farmár Michal Szalay o tom, prečo sa zapojil do protestu
Video

Komisia už v januári navrhla opatrenia na čiastočné obmedzenie dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny a väčšiu flexibilitu u pravidiel týkajúcich sa nevyužitej pôdy. Poľnohospodársky sektor však tieto ústupky zistil do značnej miery nedostatočnými, a to v zhode s členskými štátmi, ktoré požadovali ambicióznejšie opatrenia. Tento návrh tiež neviedol k ukončeniu poľnohospodárskych protestov, ktoré v posledných mesiacoch zachvátili rad európskych krajín.

farmári Čítajte viac Nahnevaný farmár z protestov opisuje, aký vidí rozdiel medzi komunizmom a Bruselom
1 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #protesty farmárov