G20 vrátane Ruska vyzvali na veľkú reformu svetových organizácií. Blíži sa koniec práva veta v OSN?

Ministri zahraničných vecí krajín zoskupenia G20 na stretnutí v brazílskom Riu de Janeiro vyzvali na komplexné reformy najdôležitejších medzinárodných organizácií, zatiaľ čo vo viacerých častiach sveta naďalej zúri vojna.

23.02.2024 08:11
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov (vľavo) prichádza na stretnutie ministrov zahraničných vecí G20 v brazílskom Riu de Janeiro, 21. februára 2024
debata (18)

„Všetci sa zhodli na tom, že najdôležitejšie multilaterálne inštitúcie, ako sú Organizácia Spojených národov, Svetová obchodná organizácia, Svetová banka a Medzinárodný menový fond, sa musia reformovať, aby dokázali čeliť výzvam súčasného sveta,“ povedal vo štvrtok na záver dvojdňového stretnutia brazílsky minister zahraničných vecí Mauro Vieira.

Podľa jeho slov je OSN ako organizácia pre mier a bezpečnosť nenahraditeľná, je však potrebné reformovať najmä Bezpečnostnú radu OSN, napríklad prijatím nových stálych i nestálych členov, najmä z Latinskej Ameriky, Karibiku a Afriky.

„Pokiaľ ide o multilaterálne rozvojové banky a Medzinárodný menový fond, tiež sa dosiahla široká zhoda v tom, že je treba uľahčiť prístup najchudobnejších krajín k financiám a zlepšiť zastúpenie rozvojových krajín v riadiacich orgánoch,“ povedal Vieira.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva ešte pred začiatku summitu G20 vyhlásil, že v OSN musí zavládnuť „nová geopolitika“ bez práva veta a že členmi Bezpečnostnej rady OSN by nemali byť krajiny, ktoré vedú vojny.

Antony Blinken Čítajte viac Rio de Janeiro hostí šéfov diplomacií G20. Stretnú sa aj Blinken s Lavrovom

Diskusia o reformách prichádza v čase, keď sa poukazuje na skutočnosť, že Rusko, ktoré pred dvoma rokmi vojensky napadlo Ukrajinu, má v Bezpečnostnej rade OSN stále svoje kreslo a právo veta, čo viedlo mnohých k spochybňovaniu efektívnosti tohto orgánu OSN.

Diskusia o medzinárodných finančných štruktúrach súvisí aj s rastúcim dosahom Číny v Afrike a jej agresivitou v Indopacifiku.

„Musíme mať inštitúcie, ktoré budú viac odrážať svet, aký je dnes, a nie svet, aký bol v čase, keď tieto inštitúcie vznikali, väčšinou pred 80 rokmi,“ povedal minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Uviedol tiež, že prebiehajú práce na tom, aby medzinárodné finančné inštitúcie „lepšie reagovali, boli efektívnejšie a účinnejšie“.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková obhajovala G20 – skupinu rozvinutých a rozvíjajúcich sa ekonomík – pred kritikmi, ktorí ju považujú za zastaranú. Uviedla, že táto skupina, ktorá predstavuje 80 percent svetovej hospodárskej sily a 60 percent svetovej populácie, je dôležitou hnacou silou reforiem v multilaterálnych inštitúciách.

Inštitúcie, ako je Bezpečnostná rada OSN, sú pod paľbou kritiky, podľa ktorej sú čoraz menej dôležité. Dva roky po ruskom útoku na Ukrajinu sú totiž rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN často blokované právom veta zo strany Moskvy.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #OSN #reforma #Medzinárodný menový fond #Svetová banka