Desiatky nahnevaných francúzskych farmárov predčasne vtrhli na poľnohospodársky veľtrh v Paríži

Desiatky nahnevaných francúzskych poľnohospodárov predčasne vtrhli do areálu poľnohospodárskeho veľtrhu v Paríži, kam len chvíľu potom prišiel prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej na mieste ráno panovala napätá atmosféra.

24.02.2024 12:00
debata (1)
Netradičné dronové zábery na protest farmárov v Bratislave
Video

Macron prišiel na výstavu v Porte de Versailles okolo 08:00, aby sa stretol s predstaviteľmi poľnohospodárskych odborov. V rovnakom čase demonštranti, niektorí s píšťalkami, vrhli k hlavnému vchodu, kde prepukli strety s ochrankou. Niektorým aktivistom z hlavného francúzskeho poľnohospodárskeho zväzu FNSEA, Mladých poľnohospodárov a organizácie Coordination rurale sa nakoniec podarilo preraziť bránu a predčasne vniknúť do areálu, uviedla AFP.

Už v piatok večer niekoľko desiatok poľnohospodárov demonštrovalo pred veľtrhovým areálom a niektorí tam prenocovali. Cez deň narušilo dopravu v hlavnom meste asi 30 až 50 traktorov, ktoré prechádzali po parížskom mestskom okruhu. Potom farmári aj s traktormi niekoľko hodín zotrvali pri parížskej Invalidovni.

Redaktorka Pravdy sa odviezla s protestujúcimi traktoristami
Video

Macron sa mal na úvod veľtrhu zúčastniť na debate s predstaviteľmi poľnohospodárskych organizácií. Svoju účasť však v piatok zrušil po tom, čo farmári kritizovali skutočnosť, že na diskusiu dostali pozvánku aj zástupcovia radikálnej ekologickej organizácie Soulèvements de la Terre (Povstanie Zeme, SLT), a požadovali jej zrušenie. Namiesto diskusie Macron zamieril na súkromné stretnutie s niektorými odborármi pred začiatkom veľtrhu.

protest farmárov Čítajte viac Farmárske protesty dorazili na Slovensko. Hrozí generálny štrajk?

Francúzski poľnohospodári protestujú už niekoľko týždňov proti nízkym zárobkom, silnej regulácii a podľa nich neférovej konkurencii zo zahraničia. Nový premiér Gabriel Attal v reakcii na demonštrácie ohlásil nové opatrenia; do leta sľúbil predstaviť kompletný plán podpory poľnohospodárstva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #protest farmárov