VIDEO: Poľský minister zahraničných vecí vyškolil v OSN Rusko

O čom to Rusko rozpráva? Takto sa v Bezpečnostnej rade OSN začudoval poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. A ruskému veľvyslancovi pri Organizácii Spojených národov Vasilijovi Nebenzjovi dal politicko-historickú lekciu.

26.02.2024 06:00
debata (72)
Poľská lekcia Rusku v OSN
Video
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski sa v OSN prihovoril ruskému veľvyslancovi Vasilijovi Nebenzjovi. / Zdroj: Twitter poľskej vlády

Debata v OSN sa týkala veľkej ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú režim Vladimira Putina spustil 24. februára 2022. Kremeľ už dva roky opakuje tie isté klamstvá týkajúce sa vojny, na ktoré Sikorski reagoval.

Olexandra Matvijčuková Čítajte viac Ukrajinská nobelistka: Smrť už u nás zaklopala takmer na všetky dvere

Rada pre Moskvu

Poľský minister povedal, že sa pripája k slovám ukrajinského kolegu Dmytra Kulebu, ktoré v OSN zazneli, ale ohromil ho tón a obsah vystúpenia ruského veľvyslanca, a že by mohlo byť užitočné, ak ho poopraví.

"Povedal, že Kyjev je klientom Západu. V skutočnosti Kyjev bojuje za nezávislosť od kohokoľvek. Hovorí o zločineckom kyjevskom režime. Faktom však je, že Ukrajina má demokraticky zvolenú vládu. Ukrajincov nazýva nacistami. Nuž prezident je Žid, minister obrany je moslim a nemajú žiadnych politických väzňov. Povedal, že Ukrajina sa utápa v korupcii. No Alexej Navaľnyj zdokumentoval, aká čestná a plná poctivosti je jeho vlastná krajina,“ pripomenul Sikorski Nebenzjovi.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj odhaľoval korupciu a skryté bohatstvo predstaviteľov Putinovho režimu a 16. februára zomrel v ruskom väzení na Sibíri.

Sikorski zmietol zo stola aj historické „argumenty“ Nebenzju.

"Vojnu pripísal neokolonializmu USA. V skutočnosti je to Rusko, ktoré sa pokúsilo v 19. storočí vyhladiť Ukrajinu a potom opäť pod boľševikmi. A toto je už tretí pokus. Dokonca povedal, že Poľsko zaútočilo na Rusko počas druhej svetovej vojny. O čom to hovorí? Práve Sovietsky zväz zaútočil na Poľsko spolu s nacistickým Nemeckom 17. septembra 1939. Dokonca 22. septembra usporiadali spoločnú víťaznú prehliadku,“ vysvetlil poľský minister ruskému ambasádorovi.

Tusk na Ukrajine o "neutrálnych" politikoch: Zaslúžia si miesto v pekle
Video
Zdroj: Twitter Donalda Tuska

Nebenzja tvrdil, že celá vojna je zástupným konfliktom, ktorý vedie Západ proti Rusku. Sikorski teda Moskve poradil, čo by mala robiť. "Hovorí, že ide o perfídnu zástupnú vojnu Západu. Moja rada je, aby Rusko nepadlo do pasce Západu, stiahlo svoje jednotky na medzinárodne uznané hranice a vyhlo sa tomuto západnému sprisahaniu,“ ironicky komentoval Sikorski.

Demagógia Kremľa

Podľa Sikorského určite neplatia ani opakujúce sa výmysly, ktoré majú ospravedlniť ruský vpád, že roku 2014 sa na Ukrajine konal puč, ktorý odstránil prezidenta Viktora Janukovyča.

"Viete, bol som tam. Nebol to prevrat. Prezident Janukovyč zabil 100 svojich krajanov a z funkcie ho odvolal demokraticky zvolený ukrajinský parlament vrátane jeho vlastnej Strany regiónov,“ zdôraznil Sikorski.

"Takáto demagógia je nehodná stáleho člena Bezpečnostnej rady. Ale to, čo veľvyslanec dosiahol, je, že nám pripomenul, prečo sme vzdorovali sovietskej nadvláde a čomu teraz vzdoruje Ukrajina. Nepodarilo sa im podrobiť si nás. Nepodarí sa im podmaniť si Ukrajinu a nás ani teraz,“ uzavrel Sikorski.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #OSN #Ukrajina #Radoslaw Sikorski #vojna na Ukrajine