Milei si upravil Trumpov slogan: Spravme Argentínu opäť veľkou

Argentínsky prezident Javier Milei a bývalý americký prezident Donald Trump na stretnutí v rámci konzervatívnej konferencie vyzvali spraviť Argentínu opäť veľkou (Make Argentina great again - MAGA).

25.02.2024 16:02
Javier Milei Foto: ,
Argentínsky prezident Javier Milei počas konania medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC) vo Washingtone, 24. februára 2024
debata (1)

Obaja kontroverzní politici sa stretli na medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) vo Washingtone. Okrem svojráznych účesov a pikantných rečí sú známi aj odmietaním tradičných politických noriem.

Keď sa v zákulisí CPAC spoločne fotili, Trump mierne zmenil svoje volebné heslo na „Urobme Argentínu opäť veľkou“ (Make Argentina great again) a Milei zopakoval svoj volebný slogan v španielskom jazyku: „Nech žije sloboda, do pekla!“ (Viva la libertad, carajo!)

Trump sa napriek množstvu právnych sporov pripravuje na pravdepodobný odvetný súboj o prezidentské kreslo s Joeom Bidenom. Počas svojho prejavu na konferencii povedal, že Milei „veľa dosiahol, je to veľký gentleman, je MAGA“. Dodal, že skratka jeho volebného sloganu funguje s názvom oboch krajín. V minulom roku si však pomýlil maďarského premiéra Orbána a nazval ho veľkým „vodcom Turecka“.

Video
Popletený Trump: Orbán ako líder... Turecka?

Pravičiar Milei vyhral prezidentské voľby minulý rok na vlne hnevu nad desaťročiami hospodárskej krízy. V úrade sa pustil do masívnej ekonomickej deregulácie, devalvoval peso a znížil štátne dotácie.

V prejave povedal: „Nevzdáme sa toho, aby bola Argentína opäť veľká,“ a varoval, že svet „je v ohrození“ kvôli socializmu. Prejav ukončil výzvou: „Nevzdávaj sa svojej slobody, bojuj za svoju slobodu, pretože ak nebudeš bojovať za slobodu, privedie ťa to do biedy.“

Javier Milei Čítajte viac Volajú ho Šialenec. Zvolila si Argentína svojho Trumpa?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #Donald Trump #Javier Milei