Netanjahu: Izrael bude po zásahu v Rafahu niekoľko týždňov od úplného víťazstva

Izrael bude po spustení vojenskej operácie v meste Rafah na juhu Pásma Gazy od úplného víťazstva nad hnutím Hamas deliť už len niekoľko týždňov. Uviedol to v nedeľu izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

25.02.2024 21:27
Izrael, Gaza Foto: ,
Palestínčania evakuujú zranené osoby po izraelskom leteckom útoku v meste Rafah na juhu Pásma Gazy
debata (6)

Operácia v Rafahu sa podľa jeho slov o niečo posunie v prípade dosiahnutia dohody o prímerí v Pásme Gazy. Rokovania o tejto dohode pokračujú v katarskej Dauhe, píše AFP s odvolaním sa na egyptské štátne médiá. Netanjahu však uviedol, že žiadna dohoda ofenzíve v meste Rafah nezabráni.

Video
Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru

„Ak dohodu (o prímerí) nedosiahneme, aj tak to urobíme. Musíme to urobiť, pretože úplné víťazstvo je našim cieľom a úplné víťazstvo je na dosah,“ povedal. Dodal, že v prípade spustenia operácie v Rafahu budú Izrael od tohto víťazstva deliť týždne – nie mesiace.

Izraelská delegácia vedená šéfom izraelskej tajnej služby Mosad Davidom Barneaom v Paríži v piatok rokovala o dohode, ktorá má zabezpečiť nové prímerie a prepustenie rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov zadržiavaných Izraelom. Rokovania pokračovali v Dauhe aj za účasti predstaviteľov hnutia Hamas.

Netanjahu uviedol, že rokovania pokračujú a Izrael a aj on osobne túto dohodu chcú, pretože chcú dosiahnuť prepustenie zvyšných rukojemníkov.

Izrael / Vodné delá / Čítajte viac Odpor proti Netanjahuovi neutícha. V Tel Avive chceli zablokovať diaľnicu, polícia použila vodné delá

Hnutie Hamas pri útoku na Izrael zo 7. októbra zabilo viac než 1 200 ľudí a približne 250 ďalších unieslo do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Počas týždeň trvajúceho prímeria bolo vlani na konci novembra prepustených viac než 100 z nich. Výmenou za to bolo prepustených 240 Palestínčanov väznených v Izraeli.

Izraelskí predstavitelia uvádzajú, že približne 130 rukojemníkov je stále v zajatí, do čoho však zarátavajú aj približne 30 pravdepodobne mŕtvych.

Demonštrácia / Vodné delá / Tel Aviv / Čítajte viac USA hlásia pokrok z rokovaní v Paríži o rukojemníkoch a prímerí v Gaze
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #Benjamin Netanjahu