Macron: Nie je zhoda na vyslaní vojakov na Ukrajinu, vylúčiť však nemožno nič. Fico: V Paríži bola bojová atmosféra

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v pondelok pri otvorení konferencie na posilnenie západnej pomoci v Paríži na rýchlu akciu v prospech Ukrajiny, informujú agentúry AFP a DPA. Podporu približne 15 krajín získal český plán nákupu munície v zahraničí, Macron ohlásil vznik raketovej koalície pre rakety stredného a dlhého doletu. Nie je ale zhoda na vyslaní spojeneckých vojakov na Ukrajinu, vylúčiť však nemožno nič, dodal.

26.02.2024 20:48 , aktualizované: 23:25
Robert Fico, Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) víta slovenského premiéra Roberta Fica v Elyzejskom paláci v Paríži v pondelok 26. februára 2024.
debata (1503)
Fico po samite v Paríži: Vládla bojová atmosféra, ani slovo o mieri. Zopakoval som, že vojakov na Ukrajinu Slovensko nepošle.
Video

Macron nevylučuje v budúcnosti nasadenie pozemných jednotiek svojej krajiny na Ukrajine. Na dosiahnutie toho, aby Rusko nemohlo zvíťaziť v útočnej vojne na Ukrajine, nie je nič vylúčené, povedal. Na stretnutí vyše 20 hláv štátov a vlád nepanovala zhoda, pokiaľ ide o prípadné vyslanie vojakov západných krajín, uviedol. Doplnil však, že v dynamike vývoja v budúcnosti nemožno „nič vylúčiť“. Každá krajina o tom podľa neho môže rozhodnúť samostatne a zvrchovane.

Macron odmietol spresniť, ktoré krajiny zvažujú vyslanie vojakov. Zdôraznil, že v tejto veci uprednostňuje zachovanie „strategickej nejednoznačnosti“.

Tusk na Ukrajine o "neutrálnych" politikoch: Zaslúžia si miesto v pekle
Video
Poľský premiér Donald Tusk kritizoval politikov, ktorí sa tvária, že sú v ruskej vojne proti Ukrajine neutrálni, alebo sa rovnako stavajú ku Kyjevu a Moskve. / Zdroj: Twitter D. Tuska

Najbúrlivejšia diskusia na stretnutí sa podľa poľského prezidenta Andrzeja Dudu týkala toho, či majú európske krajiny vyslať vojakov na Ukrajinu. „V tejto otázke nebola zhoda. Názory sa v tomto líšia, no žiadne takéto rozhodnutia neexistujú,“ doplnil.

„Ako sme dnes ráno v Bratislave na viacerých zasadnutiach predpokladali, v Paríži bola čisto bojová atmosféra podporujúca vojnu. Nepadlo ani slovo o mieri, čo ma osobne veľmi mrzí. V Paríži som zopakoval záver z dnešného rokovania vlády a koaličných partnerov, že nikdy nebudeme súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny na Ukrajine,“ informoval slovenský premiér Robert Fico po skončení rokovaní v Paríži na sociálnej sieti.

Poľský minister zahraničia vyškolil v OSN Rusko
Video
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski sa v OSN prihovoril ruskému veľvyslancovi Vasilijovi Nebenzjovi. / Zdroj: Twitter poľskej vlády

Fico uviedol, že vzhľadom na dôvernosť rokovaní nebude hovoriť o konkrétnych krajinách, ale potvrdil, že sú krajiny, ktoré chcú vyslať vojakov na Ukrajinu, niektoré hovoria, že to treba zvážiť, ale sú aj také, ktoré to úplne odmietajú a Slovensko patrí medzi ne.

Spojenci Ukrajiny musia znovu naštartovať svoju podporu, uviedol Macron na stretnutí predstaviteľov vyše 20 krajín v Elyzejskom paláci. Podľa Macrona je potrebné mobilizovať vojenskú i finančnú pomoc pre Ukrajinu, a to v rámci spoločnej pomoci i jednotlivo na úrovni štátov.

Marian Repa aktual Čítajte viac Z čoho ide mráz po chrbte Robertovi Ficovi a odkiaľ skutočne prichádza mráz

„Sme svedkami pritvrdzovania Ruska, najmä v uplynulých mesiacoch,“ povedal a poukázal na nedávne úmrtie opozičného lídra Alexeja Navaľného vo väzení. Zároveň upozornil, že Rusko sa správa čoraz agresívnejšie na politickej úrovni i na frontovej línii na Ukrajine.

Všeobecné uvedomenie v súčasnosti je, že je v stávke bezpečnosť nás všetkých… Sme v procese zaisťovania našej bezpečnosti," povedal. „Rusko nesmie vyhrať,“ dodal francúzsky prezident.

„Všetko, čo Ukrajina a jej spojenci práve teraz robia na obranu pred ruskou agresiou, posilňuje bezpečnosť všetkých našich krajín na desaťročia. Pretože každá ruská prehra a porážka učí Rusko a každého iného protivníka Európy a slobodného sveta, že agresia sa nevypláca a nemôže vyplatiť. Spolupráca a rozhodnosť sú dve odpovede, ktoré musíme dať všetci na otázku ukončenia vojny a cesty k mieru,“ uviedol Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti X.

K iniciatíve nákupu munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť až 15 krajín

K českej iniciatíve nákupu delostreleckej munície pre Ukrajinu z krajín mimo Európskej únie by sa podľa odhadov premiéra Petra Fialu mohlo pripojiť až 15 krajín. Holandský premiér Mark Rutte oznámil, že jeho krajina prispeje 100 miliónmi eur. Obaja premiéri dnes hovorili s novinármi v Paríži po skončení summitu o pomoci Ukrajine, ktorý zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Nákup a dodanie munície by podľa Fialu malo prebehnúť v nasledujúcich „týždňoch až mesiacoch“.

general vo vysluzbe Pavel Macko Čítajte viac Generál Macko: Slovensko nikto nežiada, aby vstúpilo do vojny na Ukrajine

"V priebehu rokovania sa viaceré štáty k (českej) iniciatíve prihlásili alebo mi v kuloároch kolegovia hovorili, že o nej rýchlo budú rokovať. Myslím, že nakoniec táto akcia bude mať veľkú podporu, odhadujem to tak na 15 štátov, "uviedol český premiér v Paríži po dnešnom vrcholnom stretnutí.

Myšlienku nakúpiť v tretích krajinách stovky tisíc kusov delostreleckej munície pre Ukrajinu brániacu sa ruskej invázii prvýkrát verejne oznámil český prezident Petr Pavel na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v polovici februára. Podľa Pavla má Česko možnosť v nemenovaných krajinách mimo EÚ nakúpiť až pol milióna delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov a 300-tisíc kusov kalibru 122 milimetrov.

Britský denník Financial Times s odvolaním sa na nemenované zdroje napísal, že nákup by mal stáť 1,5 miliardy dolárov. České úrady na otázku ČTK sumu nepotvrdili, ani neuviedli, z akých krajín má ČR predmetnú muníciu možnosť nakúpiť.

Premiér Robert Fico odmieta nasadenie slovenských vojakov na Ukrajine
Video

Stretnutie v Paríži predstavuje pre jeho účastníkov príležitosť potvrdiť svoju jednotu a odhodlanie poraziť agresívnu vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajinu, uviedla kancelária francúzskeho prezidenta vo vyhlásení pred začiatkom konferencie.

Konferencia v Paríži podľa AFP signalizuje Macronovu horlivosť postaviť sa v rámci Európskej únie do čela riešenia ukrajinskej otázky. Deje sa tak v čase rastúcich obáv, že by sa v mohla oslabiť americká pomoc pre Ukrajinu.

Na konferencii je zastúpených vyše 25 európskych krajín, napríklad poľský prezident Andrzej Duda či nemecký kancelár Olaf Scholz. Prostredníctvom video spojenia sa pripojí i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Británia poslala svojho ministra zahraničných vecí Davida Camerona a zastúpené sú i Spojené štáty a Kanada. Slovensko reprezentuje premiér Robert Fico.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine