Ľudskoprávne organizácie: Izrael naďalej blokuje humanitárnu pomoc do Gazy

Ľudskoprávne organizácie Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW) v pondelok obvinili Izrael, že naďalej obmedzuje humanitárnu pomoc do Pásma Gazy napriek predbežným opatreniam, ktoré v januári vydal Medzinárodný súdny dvor (MSD). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

26.02.2024 21:07 , aktualizované: 21:59
debata (3)
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

AI a HRW tvrdia, že počet nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou vstupujúcich do Gazy sa od vynesenia rozsudku MSD v skutočnosti znížil zhruba o jednu tretinu.

„Izraelská vláda jednoducho ignorovala rozhodnutie súdu a v niektorých ohľadoch dokonca zintenzívnila svoje represie, vrátane ďalšieho blokovania život zachraňujúcej pomoci,“ uviedol riaditeľ HRW pre Izrael a palestínske územia Omar Shakir.

Juhoafrická republika v decembri podala na súde OSN žalobu na Izrael s tvrdením, že vo vojne proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy pácha genocídu voči Palestínčanom. Súd 17. februára zamietol žiadosť JAR o naliehavé opatrenia na ochranu mesta Rafah v Pásme Gazy.

Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
+5Izraelskí vojaci pri hraniciach s Pásmom Gazy...

MSD v januári vydal predbežné opatrenia, ktorými Izraelu nariadil urobiť všetko na zabránenie smrti Palestínčanov a ničeniu v Gaze. Žiadosti JAR, aby nariadil zastavanie vojenských operácií, súd nevyhovel.

Izrael páchanie genocídy v Gaze dôrazne popiera s tým, že cieli len na militantov Hamasu a robí všetko, čo môže, aby ušetril civilistov. Vyhnúť sa civilným obetiam je podľa neho náročné, pretože v rámci taktiky Hamasu sa ozbrojenci ukrývajú v civilných oblastiach.

Borrell zopakoval svoje stanovisko, že Izrael pomohol vzniku Hamasu

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell zopakoval v pondelok svoje stanovisko, že Izrael dopomohol ku vzniku palestínskeho militantného hnutia Hamas. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Borrell reagoval na otázku o jeho januárových vyjadreniach, že Izrael „stvoril“ a „financoval“ hnutie Hamas. „Nepovedal som, že Izrael ho financoval tak, že by mu poslal šek, no umožnil rozvoj Hamasu,“ uviedol Borrel.

Narážal pritom na rast tohto hnutia ako súpera hlavnej palestínskej politickej strany Fatah. „Je nespochybniteľnou skutočnosťou, že Izrael stavil na rozdeľovania Palestínčanov, čím vytvoril opozičnú silu voči (strane) Fatah,“ povedal Borrell.

Šéf európskej diplomacie zopakoval, že izraelsko-palestínsky konflikt podľa neho možno vyriešiť iba v podobe vytvorenia dvoch štátov.

Guterres vyjadril obavy o osud humanitárnej pomoci v Pásme Gazy

Vojna medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas a utrpenie obyvateľov Pásma Gazy boli dnes hlavnými témami rokovania prvého dňa zasadnutia Rady pre ľudské práva OSN v Ženeve. Podľa agentúry AFP tón debaty od začiatku udával generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý vyjadril obavu, že rozsiahla izraelská ofenzíva v Rafáhu, ktorý leží na juhu Pásma Gazy pri egyptských hraniciach, môže ukončiť humanitárnu pomoc.

„Rozsiahla izraelská ofenzíva na mesto by bola nielen strašná pre viac ako milión palestínskych civilistov, ktorí tam hľadajú ochranu, ale zatĺkla by posledný klinec do rakvy našich programov pomoci,“ povedal Guterres.

Guterres zdôraznil, že existujúca humanitárna pomoc v oblasti je „absolútne nedostatočná“, ale aspoň zabezpečuje prežitie stoviek tisíc Gazanov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy