Kyjev volá emigrantov domov. Poľský generál: Vonku máte druhú ukrajinskú armádu, plnú úplatkárov

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba volá domov Ukrajincov, ktorí žijú v zahraničí, aby pomohli Ukrajine vyhrať vojnu. Podľa poľského generála Romana Polka je to priam celá armáda, zložená z úplatkárov. Pýta sa, akú bojovú morálku môže mať vojak v zákopoch, keď vidí kolegu, ako si žije šťastný život v krajinách EÚ.

27.02.2024 08:00
Ukrajinskí vojaci, Dneper, Cherson, vojna na... Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na brehu rieky Dneper neďaleko Chersonu na Ukrajine 15. októbra 2023.
debata (220)

Kuleba v rozhovore pre írsky denník Irish Time pozýva Ukrajincov v zahraničí, aby sa vrátili domov.

„Rešpektujeme individuálnu voľbu každého človeka, ale zároveň vyzývame všetkých Ukrajincov, ktorí od začiatku rozsiahlej invázie opustili krajinu, aby zvážili návrat domov,“ citovala z rozhovoru Kulebu Ukrajinska pravda.

„Chápeme, že niektorí ľudia nemôžu mať takúto možnosť kvôli svojmu zdravotnému stavu alebo iným osobným okolnostiam. Ale pozývame tých, ktorí majú na výber, aby sa vrátili a svojím priamym osobným vkladom pomohli Ukrajine bojovať a prežiť,“ dodal.

Oveľa tvrdšie slová volil poľský generál Roman Polko pre poľský týždenník Wprost: „Dá sa povedať, že v súčasnosti je v Európe druhá ukrajinská armáda. Ide predovšetkým o mužov, ktorí sa odvodom vyhýbali pomocou úplatkov,“ citoval server Novinky.cz generálove slová z rozhovoru. Oprel sa o informáciu BBC, podľa ktorej od začiatku vojny pred dvomi rokmi odišlo do krajín Európskej únie 650-tisíc bojaschopných mu­žov.

metro, varšava, poľsko Čítajte viac Varšavské metro je plytké. Ako kryt pred ruskými útokmi nestačí, varuje poľský generál

„Akú bojovú morálku môže mať vojak, ktorý má v zákopoch bojovať za vlasť, keď jeho kolega žije aj s rodinou šťastný život v dostatku v niektorom z európskych štátov,“ pripomenul Polko a odporučil ukrajinskej armáde, aby zmobilizovala ľudí, ktorí sa doteraz tomu vyhýbali.

Volá tiež po návrate nedávno odvolaného generála Valerija Zalužného a po príprave plánu na dva či tri roky, ktorý by umožnil Kyjevu vytlačiť Rusko z okupovaných ú­zemí.

"Ukrajina si v súčasnej dobe nemôže dovoliť skutočnú protiofenzívu. Musí po ruskom vzore prejsť do obrany, posilniť svoje pozície zátarasmi a mínovými úsekmi,“ uviedol Polko pre Wprost a varoval Západ, aby nemeškal s podporou Ukrajine, lebo sa krajina môže zrútiť, ak bude ponechaná svojmu osudu.

220 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine