Nemecká fregata odrazila v Červenom mori útok jemenských húsíov

Nemecká fregata, ktorá pomáha v Červenom mori chrániť obchodné lode, úspešne odrazila útok jemenských povstalcov - húsíov. V noci na stredu to oznámila nemecká armáda.

28.02.2024 15:12
Germany Red Sea Houthis Foto: ,
Vojaci na nemeckej fregate Hessen v prístave v nemeckom Wilhelmshavene pred odchodom na misiu do Červeného mora, 8. február 2024
debata (2)

Fregata Hessen zastavila v utorok večer dron. „Krátko na to sa priblížil (k lodi) druhý dron. Posádka opäť spustila obranné opatrenia a taktiež úspešne zasiahla cieľ,“ uviedla armáda na sociálnej sieti X. Dodala, že pri incidente neutrpel zranenia žiadny člen posádky a nedošlo ani k poškodeniu majetku fregaty. Nemenový zdroj pre AFP uviedol, že k útoku prišlo v utorok okolo 21.30 h.

Na húsiovcov poslali USA lietadlovú loď Dwight D. Eisenhower
Video
Zdroj: US Navy

Frigata Hessen bola vyslaná do Červeného mora v rámci misie Európskej únie spustenej 19. februára. Jej cieľom je pomáhať chrániť obchodné lode v Červenom mori pred útokmi húsíov. Fregata dorazila do Červeného mora cez víkend po tom, čo nemecký parlament v piatok schválil jej účasť v tejto misii.

Vojaci na nemeckej fregate Hessen v prístave v...
Nemecký minister obrany Boris Pistorius počas...
+3Nemecká fregata Hessen opúšťa prístav v...

Húsíovia, ktorí ovládajú väčšinu územia Jemenu, útočia od vlaňajšieho novembra na dôležitú námornú obchodnú trasu v Červenom mori. Tvrdia, že tak robia zo solidarity voči Palestínčanom v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Spojené štáty stoja na Blízkom východe na čele vlastnej námornej koalície a proti húsíom v Jemene už podnikli útoky aj v spolupráci s Britániou.

Yemen Israel Palestinians US letecké útoky Čítajte viac Američania a Briti začali novú vlnú bombardovania Húsíov v Jemene
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Jemen #Červené more #húsíovia #fregata