Francúzski senátori podporili zakotvenie ústavného práva žien na interrupciu

Francúzski senátori v stredu schválili návrh zákona, ktorý má do ústavy zakotviť právo žien na interrupciu. Dolná komora parlamentu - Národné zhromaždenie - ho drvivou väčšinou podporila v januári, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a AP.

28.02.2024 22:42
debata (1)
Cigániková: Máme aj vážnejšie problémy ako interrupcie
Video

Senátori zahlasovali v pomere 267 k 50 hlasom v prospech prijatia návrhu zákona, ktorý francúzsky prezident Emmanuel Macron začal presadzovať v reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu USA v roku 2022. Týmto verdiktom sa zrušilo rozhodnutie spred vyše 50 rokov a ženy v USA zbavilo práva na interrupciu.

Macron výsledok hlasovania v Senáte privítal a na sociálnej sieti X oznámil, že v pondelok zvolá spoločné zasadnutie oboch komôr parlamentu na konečné hlasovanie o návrhu zákona.

Podľa agentúry AP sa očakáva, že ho podporia potrebnou trojpätinovou väčšinou.

Právo na interrupciu vo Francúzsku stanovil zákon z roku 1975. Plán zakotviť ho aj do ústavy čelí opozícii niektorých konzervatívnych senátorov. Senátny výbor však ešte v stredu zamietol podnety na zmenu. Viacero pravicových senátorov podľa AFP v súkromí uviedlo, že sa cítia byť pod tlakom, aby tento návrh schválili.

V prípade, že ho zákonodarcovia prijmú, bude to podľa ministra spravodlivosti Érica Duponda-Morettiho historický deň pre Francúzsko, pretože by sa stalo „prvou krajinou na svete, ktorá vo svojej ústave chráni slobodu žien“ rozhodovať o tom, čo sa stane s ich telom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #interrupcie