Súd v Illinois rozhodol o vylúčení Trumpa z republikánskych primárok

Sudkyňa z Illinois rozhodla o vylúčení amerického exprezidenta Donalda Trumpa z republikánskych primárok v tomto štáte. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP, podľa ktorej je verdikt pozastavený do piatku, aby súd umožnil odvolanie.

29.02.2024 07:28 , aktualizované: 07:55
Trump Foto: ,
Republikánsky prezidentský kandidát, bývalý prezident Donald Trump, počas Konzervatívnej politickej akčnej konferencie, CPAC 2024, v Oxon Hill, v Marylande, 24. februára 2024.
debata (7)

K podobnému rozhodnutiu predtým pristúpili orgány v štátoch Colorado a Maine, a to kvôli Trumpovmu zapojeniu do útoku na sídlo amerického Kongresu zo 6. januára 2021. Najvyšší súd USA už skôr oznámil, že sa bude Trumpovou účasťou v primárkach zaoberať, podľa analytikov zrejme jeho diskvalifikáciu zvráti.

Sudkyňa Tracie Porterová v 38-stranovom rozhodnutí reagovala na žalobu skupiny voličov. Tí argumentovali, že Trump nie je spôsobilý zastávať najvyšší úrad kvôli tomu, že podnecoval dav k útoku na Kapitol a nesnažil sa výtržníkov zastaviť.

Panika v Kongrese, Trumpovi stúpenci vtrhli dnu

Evakuácia kongresmanov po tom, ako Trumpovi priaznivci vnikli do budovy, 6. 1. 2021.

Fotogaléria
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
+6Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...

Ide o jednu z desiatok podobných žalôb podaných s cieľom vyradiť Trumpa z voľby, ktorá sa opiera o málo využívanú pasáž americkej ústavy. Podľa 14. dodatku totiž nesmie vojenský ani civilný úrad v USA zastávať ten, kto sa dopustil „povstania alebo vzbury“ či takýto akt podporovali.

Trump sa kvôli rozhodnutiu v Colorade z decembra minulého roka obrátil na najvyšší súd. Súd s konzervatívnou väčšinou na začiatku tohto mesiaca naznačil, že exprezidentovu diskvalifikáciu zvráti, píše AP.

Republikánske primárky sa v Illinois, spolu s New Yorkom a Kaliforniou tradičnou baštou demokratov, budú konať 19. marca.

Donald Trump Čítajte aj Biden a Trump ovládli primárky v Michigane. Ich súperi sú bez šancí
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Illinois #primárky #Donald Trump #útok na kapitol