Biden dúfa, že prímerie v Pásme Gazy bude dohodnuté do ramadánu

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že dúfa v dosiahnutie dohody o prímerí medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas do začiatku ramadánu, tá však stále nie je spečatená, uviedla agentúra AFP.

02.03.2024 06:00
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (8)

„Dúfam v to, stále na tom tvrdo pracujeme. Ešte tam však nie sme,“ Biden odpovedal novinárom na otázku, či očakáva dohodu pred začiatkom moslimského posvätného mesiaca ramadán, ktorý začne 10. alebo 11. marca v závislosti od lunárneho kalendára.

„Dostaneme sa tam, no ešte tam nie sme – a možno sa tam ani nedostaneme,“ dodal Biden bez uvedenia ďalších podrobností, keď zamieril k svojej helikoptére, aby strávil víkend v prezidentskom sídle Camp David v americkom štáte Maryland.

Biden začiatkom týždňa novinárom povedal, že dúfa v dosiahnutie dohody a vstupu šesťtýždňového prímeria medzi Izraelom a Hamasom do platnosti do pondelka, termín však odvtedy stále posúval.

V piatok Biden oznámil, že Spojené štáty začnú v najbližších dňoch zo vzduchu zhadzovať humanitárnu pomoc do Pásma Gazy. Jeho oznámenie prišlo deň po tom ako bolo najmenej 115 Palestínčanov zabitých a viac ako 750 zranených, keď sa dav ľudí pokúsil dostať k humanitárnemu konvoju a izraelské jednotky spustili doňho paľbu. Incident by mohol skomplikovať rozhovory, vyhlásil Biden, no nešpecifikoval, čo konkrétne brzdí dohodu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael