Trump víťazí v ďalších primárkach, posledná šanca pre Haleyovú bude superutorok

Bývalý americký prezident Donald Trump zvíťazil na republikánskom volebnom zhromaždení v Missouri, Michigane aj v Idahu.

03.03.2024 06:25
Donald Trump, Virgínia Foto: ,
Republikánsky prezidentský kandidát, bývalý prezident Donald Trump, gestikuluje na predvolebnom zhromaždení v sobotu 2. marca 2024 v Richmonde vo Virgínii.
debata (3)

Uspel tak na všetkých podujatiach, na ktorých sa počas víkendu rozhodovalo o republikánskom kandidátovi na prezidenta, uviedla agentúra AP.

Bývalá americká veľvyslankyňa v OSN Nikki Haleyová sa zatiaľ stále snaží o svoje prvé víťazstvo v republikánskom hlasovaní. Zrejme poslednou šancou pre Haleyovú, ako zastaviť snahu bývalého prezidenta Trumpa získať republikánsku nomináciu do tohtoročných prezidentských volieb, bude tzv. superutorok. Ten pripadá na 5. marca. V 15 štátoch USA sa v ten deň konajú nominačné súboje strany, čo bude najväčší deň primárok, keď bude pridelená viac ako tretina delegátov na júlový republikánsky zjaz­d.

Trump už tento týždeň v utorok suverénne zvíťazil nad Haleyovou v michiganských primárkach so ziskom 68 percent hlasov. Michiganskí republikáni však tento rok uplatnili hybridný nominačný systém rozdelený medzi primárky a volebné zhromaždenie. Na sobotných volebných zhromaždeniach tak bolo možné získať 39 z celkových 55 delegátov a všetkých 39 ich pre seba získal exprezident.

Trump volebné zhromaždenie ovládol úplne jednoznačne, keď sa mu dostalo podpory takmer 98 percent hlasujúcich. Podľa agentúry Reuters dostal 1 575 hlasov, zatiaľ čo Haleyová iba 36.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #primárky #Donald Trump #Nikki Haleyová