Nespokojnosť s Bidenom je na novom maxime, Trump by ho vo voľbách porazil

Väčšina registrovaných voličov v USA (48 percent) by zvolila za prezidenta bývalého republikánskeho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Jeho nástupcovi v tejto funkcii, demokratovi Joeovi Bidenovi, by dalo svoj hlas 43 percent voličov.

03.03.2024 06:50
Joe Biden Foto: ,
Prezident Joe Biden sa v piatok 1. marca 2024 rozpráva s médiami pred nástupom do Marine One na južnom trávniku Bieleho domu vo Washingtone, aby odcestoval na víkend do Camp Davidu v Marylande.
debata (25)

Vyplýva to z výsledkov celoštátneho prieskumu Siena College Research Institute pre denník New York Times (NYT) zverejnených v sobotu, o ktorých informoval britský denník The Guardian.

Iba jeden zo štyroch respondentov uviedol, že USA sa v súčasnosti uberajú správnym smerom. S Bidenovou politikou nesúhlasí 47 percent opýtaných — najviac od začiatku jeho funkčného obdobia.

Podľa prieskumu chce Trumpa v novembrových voľbách opäť voliť 97 percent voličov, ktorí mu dali hlas v roku 2020. Za Bidena mieni znovu hlasovať len 83 percent opýtaných, desať percent by tentoraz podporilo Trumpa.

Prieskum je len jedným z mnohých, ktoré podľa denníka Guardian ukazujú, aká veľká je nespokojnosť voličov s prezidentom. Minulý týždeň prieskum agentúry Bloomberg zistil, že Biden zaostáva za Trumpom v niekoľkých dôležitých štátoch vrátane Arizony, Georgie, Pensylvánie, Michiganu, Severnej Karolíny, Nevade a Wisconsine. V prieskume Bloombergu veľká časť respondentov vyjadrila obavy aj z Bidenovho veku.

Prieskum pre NYT tiež ukázal, že 19 percent voličov nesúhlasí s Bidenom ani s Trumpom. Biden je však neobľúbený o niečo menej (38 percent) ako Trump (45 percent). Toto sedempercentné rozpätie je podľa NYT signifikantné: Posledné dve prezidentské voľby totiž vyhral kandidát, ktorý je medzi „double haters“ menej neobľúbený.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump