Haiti vyhlásilo výnimočný stav, gangy sa usilujú o zvrhnutie premiéra

Haitská vláda v nedeľu večer pre stále sa zhoršujúcu bezpečnostnú situáciu vyhlásila výnimočný stav v hlavnom meste Port-au-Prince a jeho okolí. Platiť bude podľa agentúr DPA a AP najmenej tri dni. Zatiaľ posledný veľký bezpečnostný incident sa v latinskoamerickej krajine odohral cez víkend, keď pri úteku niekoľko tisíc väzňov z najväčšej väznice v meste zomrelo podľa agentúry AFP najmenej desať ľudí.

04.03.2024 07:31
Haiti Foto: ,
Posledná vlna násilia na nestabilitou a kriminalitou sužovanom Haiti vypukla, keď premiér Ariel Henry odcestoval do Nairobi, aby tam rokoval o vyslaní nadnárodných bezpečnostných síl pod vedením Kene do svojej krajiny.
debata

Výnimočný stav platí v departemente Ouest, ktorý sa rozkladá okolo hlavného mesta. Ľudia majú zákaz vychádzania od 18:00 do 5:00. Výnimka platí pre strážcov zákona, hasičov, zdravotníkov a tiež „riadne identifikovaných“ novinárov.

Do najväčšej väznice v haitskej metropole cez víkend vnikli ozbrojené gangy a oslobodili väčšinu z približne 4 000 mužov, ktorí tam boli uväznení. Podľa miestnych vo väznici v nedeľu ráno zostávalo už len asi 100 väzňov. Spravodajca AFP uviedol, že v okolí väznice videl zhruba desať tiel. O „mnohých“ úmrtiach informovala tiež jedna z tamojších organizácií na ochranu ľudských práv.

Haiti, ambasáda USA Čítajte viac Opustite rýchlo Haiti, vyzvali Spojené štáty amerických občanov

Posledná vlna násilia na nestabilitou a kriminalitou sužovanom Haiti vypukla vo štvrtok, keď premiér Ariel Henry odcestoval do Nairobi, aby tam rokoval o vyslaní nadnárodných bezpečnostných síl pod vedením Kene do svojej krajiny. Gangy, ktoré sa usilujú o zvrhnutie premiéra, teraz ovládajú zhruba 80 percent Port-au-Prince.

Násilie sa zvyšuje od usmrtenia prezidenta Jovenela Moïseho v roku 2021. Podľa januárovej správy Organizácie Spojených národov sa vlani obeťou násilia zo strany haitských gangov stalo vyše 8 400 osôb, čo je viac ako dvojnásobok počtu z roku 2022. Toto číslo zahŕňa mŕtvych, zranených a unesené osoby.

debata chyba
Viac na túto tému: #Haiti