Na súostroví Galapágy vybuchla sopka, láva steká do mora

V neobývanej časti ekvádorského súostrovia Galapágy vybuchla sopka. Oznámil to ekvádorský Geofyzikálny inštitút, podľa ktorého môže ísť o najväčšiu erupciu tamojšieho vulkánu od roku 2017.

04.03.2024 12:41
sopka La Cumbre vulkán galapágy Foto: ,
Naposledy sa 1 476 metrov vysoký vulkán La Cumbre na Galapágoch prebudil v roku 2020. Na snímke erupcia v noci 3. marca 2024.
debata

K erupcii vulkánu La Cumbre na neobývanom ostrove Fernandina došlo v noci na nedeľu, uviedli ekvádorské úrady. Sopka s nadmorskou výškou 1476 metrov naposledy vybuchla v roku 2020.

Erupcia sopky nepredstavuje nebezpečenstvo pre ľudí. Na ostrove však žije viacero druhov živočíchov vrátane leguánov, tučniakov a kormoránov nelietavých. V roku 2019 tam vedci objavili druh korytnačky, ktorý nebol videný viac ako sto rokov a predpokladalo sa, že vyhynul, pripomína AP.

La Cumbre patrí k najaktívnejším vulkánom na Galapágoch, ktoré ležia v Tichom oceáne takmer 1 000 kilometrov západne od pobrežia Ekvádoru. Toto súostrovie, ktoré je na zozname Svetového dedičstva UNESCO, v 19. storočí inšpirovalo Charlesa Darwina k vytvoreniu teórie evolúcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #Ekvádor #Galapágy #výbuch sopky