Na východe Ukrajiny vládne pesimizmus, Rusko odkrýva zraniteľnú obranu

Séria rýchlych postupov ruských síl spochybňuje novú ukrajinskú obrannú líniu vytvorenú po stiahnutí z kľúčového mesta Avdijivka a vyvoláva obavy ohľadom taktiky Kyjeva i dynamiky na frontovej línii.

04.03.2024 14:46
debata (207)

Ukrajina 17. februára oznámila, že sa sťahuje z Avdijivky do pozícií západne od mesta. Ruské sily sa odvtedy zmocnili troch malých dedín, pričom Kyjev trvá na tom, že ich nikdy nemal v úmysle brániť. Obranná línia, o ktorej Kyjev vyhlásil, že sa na ňu sťahuje – teda tri dediny ďalej na západ – je však terčom ťažkého ruského útoku. Proruské zdroje tvrdia, že Moskva čiastočne obsadila všetky tri obce. Ukrajina to popiera, píše CNN.

Ukrajinská armáda odchádza z Avdijivky
Video

Postup ruských síl prichádza v čase hlbokej krízy v zásobovaní ukrajinskej armády muníciou, čo vyvoláva takmer existenciálnu diskusiu medzi vojakmi na fronte, ktorí musia náboje šetriť a ktorí si kladú otázku, ako dlho budú schopní odolávať ruskému tlaku. Ďalším znakom narastajúceho znepokojenia je, že nový veliteľ ukrajinskej armády, generálplukovník Oleksandr Syrskyj, v uplynulom týždni dvakrát pokarhal svojich dôstojníkov za zlý výkon na tomto kľúčovom úseku frontovej línie.

Oleksandr Syrskyj Čítajte aj Syrskyj navštívil veliteľstvo neďaleko frontu. Situácia je ťažká, Rusi neustále útočia, potvrdil

Vo štvrtok Syrskyj kritizoval „určité nedostatky“ a „zlý odhad“ veliteľov na frontovej línii pri Avdijivke, „ktoré priamo ovplyvnili udržateľnosť obrany v určitých oblastiach“. V sobotu sa vrátil k problematike nedostatočného personálneho obsadenia a naznačil, že vymenil niektorých dôstojníkov, ktorí si „neboli vedomí situácie“ a „priamo ohrozili životy a zdravie (svojich) podriadených“.

Syrskyj sa stal novým hlavným veliteľom armády pred tromi týždňami. Nahradil všeobecne obľúbeného Valerija Zalužného, v prípade ktorého sa mesiace hovorilo o napätí medzi ním a prezidentom Volodymyrom Zelenským. Syrskyj zdedil bojisko, na ktorom znovuožívajúce Rusko využilo dlho hlásených nedostatkov v západnej pomoci, munícii a personálu na ukrajinskej strane.

abrams Čítajte aj Ako Rusi zničili prvý americký Abrams? Analytik kritizuje Ukrajincov

Ruský útok na novú ukrajinskú obrannú líniu okolo Avdijivky nie je významný kvôli hodnote samotných malých dedín, ale keďže naznačuje, že ukrajinskí predstavitelia nedostatočne naplánovali stiahnutie z Avdijivky a odvtedy neboli schopní zastaviť postup ruských síl. Moskva vyhlasuje, že jej deklarovaným cieľom je ovládnutie celého Donbasu, zároveň chce však demilitarizovať Ukrajinu.

Viacerí ukrajinskí vojaci sa pre CNN vyjadrili silne pesimisticky ohľadom významu stiahnutia a neskoršej obrany v rámci predzvestí pre nadchádzajúce týždne. Mnohí požiadali, aby neboli citovaní, pretože hovorili o citlivej záležitosti. „Nie je to ani tak o (ruskej) dynamike, ale o tom, že sme zle pripravení ich zadržať. Keďže sme nemali dobré, pripravené pozície, tak ustupujeme, ustupujeme, ustupujeme,“ uviedol nemenovaný člen špeciálnych jednotiek.

Ukrajinskí príslušníci 28. samostatnej...
Ukrajinský príslušník 28. samostatnej...
+9Ukrajinský príslušník 28. samostatnej...

„Pociťujeme (ruskú) prevahu v personáli, delostrelectve a obrnených vozidlách. Postupujú kúsok po kúsku. Nemáme tu veľa možností. Ustúpiť, alebo jednoducho počkať, kým nás… nech to znie akokoľvek smutne, až nás všetkých pozabíjajú. Bez zbraní… toto nie je vojna, ktorá sa dá viesť mečom,“ povedal ďalší vojak na fronte.

Ukrajinské straty sú zvyčajne zahalené tajomstvom, hoci Zelenskyj nedávno uviedol, že od začiatku ruskej invázie už zomrelo 31 000 vojakov. V jednej zdravotníckej jednotke blízko východného frontu ukázal znepokojený zdravotník spravodajcovi CNN krabicu so správami o zraneniach, ktorá ukazovala stovky prípadov len za 20 februárových dní.

Ukrajincom by sa zišli. Vrtuľníky Apache sú zabijakmi tankov
Video
Zoznámte sa s lovcami tankov americkej armády v Európe. Vrtuľníky Apache sú nasadené v Nemecku. Zdroj: NATO

Zábery z dronu z dediny Orlivka, ktorá je ohniskom súčasného ruského útoku západne od Avdijivky, ukazujú väčšinu budov v troskách a rozsiahle krátery – pravdepodobne po ruských leteckých úderoch – v rovinatom teréne. V okolí ďalších dvoch tamojších dedín – Toneňke a Berdyči – pokračujú prudké strety. Reportéri CNN počuli v sobotu blízko Berdyča intenzívne výbuchy a streľbu z ťažkých guľometov.

Vojaci vypovedaní naprieč frontovou líniou tiež vyjadrili vážny pesimizmus ohľadom nadchádzajúcej jari, ak nepríde urýchlene západná pomoc. Kombinácia slabnúcej ukrajinskej morálky, zásobovania a toho, že ruské sily zrejme naberajú na sile, predstavuje hlavný moment v konflikte.

Zábery ruských síl vyhotovené z dronov opakovane ukázali armádu, ktorá sa nebojí posielať vojakov do neobhájiteľných pozícií, kde budú pravdepodobne zabití. Na záberoch ukrajinskej 47. mechanizovanej brigády údajne natočených pri Avdijivke je vidieť ruský obrnený transportér, ako sa rúti k ukrajinským pozíciám, ale na pár sekúnd zastaví, aby vyložil asi tucet vojakov, a tí sa ukryjú v neďalekej bráne. Následne dva ukrajinské útočné drony vozidlo zneškodnia a k odhalenej skupine sa priblíži obrnené vozidlo Bradley dodané z USA. Potom je vidieť, ako z granátometu zasiahne veľa Rusov. Ďalšie video z okolia Berdyči ukazuje vyše 30 mŕtvych ruských vojakov za poškodeným obrnencom. CNN sa nepodarilo overiť, kde obe videá vznikli.

Napriek ohromujúcim stratám a nepremyslenej taktike však ruské útoky pokračujú.

207 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Avdijivka