Trump sa môže zúčastniť primárok v Colorade, rozhodol Najvyšší súd

Bývalý americký prezident Donald Trump sa môže zúčastniť republikánskych primárok v štáte Colorado. Podľa agentúr sa na tom jednomyseľne zhodli sudcovia najvyššieho súdu USA, ktorí zvrátili decembrové rozhodnutie súdu v Colorade.

04.03.2024 16:30 , aktualizované: 18:16
Trump Foto: ,
Republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident Donald Trump na predvolebnom zhromaždení.
debata (1)

Najvyšší súd štátu Colorado v decembri nariadil vyradenie Trumpa z kandidátnej listiny. Opieral sa o 14. dodatok ústavy, ktorý zakazuje zastávať úrad osobám, ktoré sa zapojili do vzbury. Súd ho vinil z podielu na útoku davu na Kapitol 6. januára 2021 s cieľom zvrátiť odovzdanie moci novozvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Trump na svojej sociálnej sieti na rozhodnutie reagoval len niekoľko minút po tom, ako súd text zverejnil na svojom webe. „Veľké víťazstvo pre Ameriku!“, napísal. Vývoj privítalo tiež niekoľko vplyvných republikánov. Šéf Snemovne reprezentantov Mike Johnson povedal, že súd zabránil „straníckemu útoku“ a „nedemokratickému správaniu“ niektorých štátov a newyorská kongresmanka Elise Stefaniková hovorila o „víťazstve pre americký ľud“ a „extrémnych demokratoch“, ktorí sú ochotní rozorvať ústavu, aby zabránili Američanom vykonávať ich " ústavné právo hlasovať za prezidenta Trumpa".

Trump Čítajte viac Podporil vzburu proti Amerike. Aj keď Trump skončí, trumpizmus prežije

Rozhodnutie sudcov federálneho Najvyššieho súdu prišlo deň pred primárkami v Colorade a podľa agentúry AFP bolo jednomyseľné. Ako pripomína NBC News, tento verdikt zrejme ovplyvní podobné súdne procesy aj v ďalších štátoch. Podobne ako Najvyšší súd v Colorade rozhodli aj súdy v štátoch Maine a Illinois. Účinnosť ich rozhodnutí bola predbežne pozastavená, keďže prípadom z Colorada sa už medzitým začal zaoberať Najvyšší súd USA.

Trump je v kauze útoku na Kapitol aj trestne stíhaný. Výsluch pred Najvyšším súdom USA má absolvovať v apríli. Odvoláva sa však na prezidentskú imunitu, ktorú mal v čase incidentu.

Piateho marca je v USA takzvaný supervolebný utorok. Hlasovať v primárkach sa bude až v 16 štátoch a jednom teritóriu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #primárky #Donald Trump #útok na kapitol