Eurokomisia udelila spoločnosti Apple pokutu vyše 1,8 miliardy eur pre streamovanie hudby

Európska komisia udelila spoločnosti Apple pokutu viac ako 1,8 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia na trhu distribúcie aplikácií na streamovanie hudby. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

04.03.2024 18:40
Margrethe Vestagerová, Apple Foto: ,
Výkonná podpredsedníčka Európskej komisie Margrethe Vestagerová 4. marca 2024 v Bruseli.
debata (1)

Komisia tak rozhodla po sťažnosti, ktorú v roku 2019 podala švédska streamovacia služba Spotify v súvislosti s reštrikciami a poplatkami vo výške 30 % za predaj uskutočnený prostredníctvom aplikácií App Store. Apple zároveň bránil Spotify a iným hudobným streamovacím službám informovať užívateľov o možnostiach platby mimo App Store.

„Užívatelia zariadení Apple v Európskej únii (EÚ) sa tak nemohli "slobodne sa rozhodnúť, kde, ako a za aké ceny si budú kupovať predplatné streamovania hudby,“ uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Komisia v rozhodnutí uviedla, že tieto obmedzenia predstavujú nespravodlivé obchodné podmienky.

To je relatívne nový argument v prípade protimonopolných praktík. A použil ho aj holandský protimonopolný úrad pri rozhodnutí proti spoločnosti Apple v roku 2021 v prípade, ktorý predložili poskytovatelia zoznamovacích aplikácií.

i-car-clanok W Čítajte aj Apple poriadne narazil so svojím novým elektromobilom. Potopil v ňom 10 miliárd dolárov

Apple kritizoval rozhodnutie a uviedol, že ho napadne na súde. Podľa americkej spoločnosti Komisia nedokázala odhaliť žiadne dôveryhodné dôkazy o poškodení spotrebiteľov a ignoruje realitu trhu, ktorý prosperuje, je konkurencieschopný a rýchlo rastie.

Apple poukázal pritom na fakt, že z rozhodnutia bude profitovať najmä spoločnosť Spotify, ktorá má najväčšiu aplikáciu na streamovanie hudby na svete a počas vyšetrovania sa stretla s Európskou komisiou viac ako 65-krát. Tvrdí tiež, že švédska firma neplatí Apple žiadnu províziu, pretože predplatné predáva na svojej webovej stránke, a nie v obchode App Store.

Verdikt odráža nové technické pravidlá EÚ známe ako zákon o digitálnych trhoch (DMA), ktoré musí spoločnosť Apple splniť do 7. marca

Spotify Čítajte aj Spotify zvyšuje ceny. Čechom ceny zostávajú, no Slováci si priplatia

Pokuta pre Apple je len zlomok z pokút vo výške 8,25 miliardy eur, ktoré Komisia udelila internetovému vyhľadávaču Google v troch prípadoch v predchádzajúcom desaťročí.

Mimo streamovania hudby sa Apple snaží urovnať ďalšie protimonopolné vyšetrovanie EÚ ponukou na otvorenie svojich mobilných platobných systémov typu tap-and-go pre konkurentov.

EÚ, ktorá následne požiadala o spätnú väzbu od konkurentov a používateľov, pravdepodobne prijme túto ponuku bez pokuty pre Apple.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Apple #Spotify #streamovanie hudby