Američan Teixeira priznal vynesenie tajných armádnych informácií

Mladý americký gardista Jack Teixeira, ktorý čelí obžalobe z vyzradenia utajovaných vojenských informácií, v pondelok na federálnom súde v Bostone priznal vinu, informovala agentúra Reuters. Dvadsaťdvaročný príslušník leteckej zložky americkej Národnej gardy Teixeira, ktorý sa priznal k jednému z najzávažnejších narušení národnej bezpečnosti USA za posledné roky, tak urobil po tom, čo uzavrel dohodu s prokurátormi. Tí na jej základe plánujú požiadať sudcu, aby mu uložil trest viac ako 16 rokov väzenia.

04.03.2024 19:21
Jack Teixeira Foto: ,
Umelecký portrét, ktorý zobrazuje amerického gardistu Jacka Teixeiru na americkom okresnom súde v Bostone, 14. apríla 2023.
debata (2)

Teixeira, ktorý predtým pred súdom vyhlasoval, že je nevinný, súhlasil s priznaním viny vo všetkých šiestich bodoch obžaloby z úmyselného uchovávania a odovzdávania utajovaných dokumentov týkajúcich sa americkej armády.

Výmenou za priznanie viny prokurátori súhlasili s tým, že Teixeiru nebudú obviňovať z ďalších porušení zákona o špionáži ani z iných trestných činov. Súhlasil s tým, že bude odsúdený na trest odňatia slobody v trvaní najmenej 11 rokov, pričom prokurátori uviedli, že požadujú 16 rokov a osem mesiacov väzenia.

Mladého muža zatkli vlani po tom, ako podľa vyšetrovateľov zverejnil utajované dokumenty v uzavretej skupine svojich internetových priateľov na komunikačnej platforme Discord. Niektoré z materiálov, ktoré obsahovali prísne tajné informácie o ukrajinskej protivzdušnej obrane či izraelskej spravodajskej službe Mossad, sa však začali šíriť ďalej.

Teixeira Čítajte viac Teixeira je rizikom pre národnú bezpečnosť, tvrdia prokurátori o whistleblowerovi

Teixeira sa priznal k spáchaniu jedného z najzávažnejších narušení bezpečnosti v USA od doby, kedy sa v roku 2010 objavilo na webe WikiLeaks viac ako 700 000 dokumentov, videí a diplomatických správ. Americké letectvo v súvislosti s prípadom už skôr potrestalo 15 svojich zamestnancov.

Teixeira je vo väzbe od svojho zatknutia vlani v apríli. Sudca minulý rok zamietol jeho žiadosť o prepustenie po tom, čo prokurátori odhalili, že v minulosti mal násilnícke sklony. Sudca tiež varoval, že nepriatelia Spojených štátov, ktorých utajované informácie zaujímajú, by mu mohli pomôcť utiecť.

Prokurátori sa k motívu nevyjadrili. Členovia skupiny na platforme Discord však Teixeiru opísali ako človeka, ktorý sa chce predviesť, skôr než že by bol motivovaný túžbou informovať verejnosť o amerických vojenských operáciách alebo ovplyvňovať americkú politiku. Prokurátori uviedli, že Teixeira pokračoval vo vynášaní vládnych tajomstiev aj po tom, ako bol nadriadenými varovaný pred zlým zaobchádzaním s informáciami a nevhodným nazeraním do utajovaných súborov.

Jack Teixeira Čítajte viac Tajné dokumenty zverejňoval obvinený Američan zrejme už dlho a vo väčšom rozsahu

Znepokojenie budí otázka, ako mohol mať príslušník gardy na takej nízkej úrovni taký široký prístup k vojenským tajomstvám. Toto ohromujúce porušenie predpisov podľa agentúry AP vyvolalo znepokojenie nad schopnosťou Spojených štátov chrániť svoje najprísnejšie strážené tajomstvá a prinútilo administratívu prezidenta Joea Bidena, aby sa pokúsila zmierniť diplomatické a vojenské dopady úniku informácií, ktorý uviedol Pentagon do rozpakov a viedol k sprísneniu kontrolných mechanizmov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #whistleblower #tajné dokumenty #Jack Teixeira