Únik nahrávky z Nemecka je podľa Bieleho domu pokus Ruska rozdeliť západných spojencov Kyjeva

Biely dom v pondelok označil uniknutý záznam rozhovoru vysokopostavených predstaviteľov nemeckej armády o vojne na Ukrajine za "transparentný pokus" zo strany Ruska zasiať rozkol medzi západných spojencov Kyjeva.

04.03.2024 22:07
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (18)

„Je to priehľadný pokus Rusov pokúsiť sa zasiať nezhody a pokúsiť sa ukázať rozkol, aby to vyzeralo, že Západ nie je jednotný,“ uviedol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Video
Zdroj: Cieľ je jasný. Ukrajinskí špeciáli majú Krymský most na dosah

Manažérka prokremeľského média Russia Today (RT) Margarita Simonjanová v piatok zverejnila 38-minútovú zvukovú nahrávku, o ktorej tvrdí, že na nej predstavitelia nemeckej armády diskutujú o vojenských úderoch na Moskvou anektovaný ukrajinský Krymský polostrov.

Diskusie vysokopostavených predstaviteľov nemeckých vzdušných síl zachytené na nahrávke sa týkali možného použitia striel Taurus nemeckej výroby ukrajinskými silami a jeho možných dôsledkov. Medzi ďalšími témami bolo cielenie týmito strelami na kľúčový most spájajúci Ruskom okupovaný Krym s ruskou pevninou nad Kerčským prielivom.

Kyjev dlhodobo žiada od Nemecka dodanie striel Taurus s doletom do 500 kilometrov. Nemecký kancelár Olaf Scholz to doteraz odmietal pre obavy, že by to mohlo viesť k eskalácii konfliktu.

Taurus Čítajte viac Nemecké ministerstvo obrany potvrdilo závažný únik informácií z armády o pomoci Ukrajine
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #USA #nahrávky #západ