Bývalý finančný riaditeľ Trump Organization sa priznal ku krivej výpovedi. Dostal päť mesiacov väzenia

Bývalý finančný riaditeľ Trump Organization Allen Weisselberg sa v pondelok priznal ku krivej výpovedi v občianskoprávnom procese, v ktorom je za podvod obžalovaný exprezident Donald Trump. Sudca odsúdil Weisselberga na päť mesiacov väzenia.

04.03.2024 22:47
Allen Weisselberg Foto: ,
Bývalý finančný riaditeľ Trump Organization Allen Weisselberg (uprostred) odchádza v sprievode policajných agentov zo súdu v New Yorku, 4. marca 2024
debata (3)

Weisselberga prokuratúra obvinila z krivej výpovede v prípade exprezidenta Trumpa, ktorý údajne vo finančných výkazoch o svojom majetku poskytol bankám a poisťovniam nepravdivé informácie. Trump sa odvolal proti verdiktu súdu, ktorý mu nariadil zaplatiť pokuty a úroky vo výške viac ako 454 miliónov USD.

trump Čítajte viac Súd nariadil Trumpovi za nafukovanie majetku zaplatiť s úrokmi 454 miliónov dolárov

Trump je obvinený aj z falšovania obchodných záznamov. Súdny proces sa má začať o niekoľko týždňov. Firemné záznamy vraj falšoval počas kampane v roku 2016, aby zakryl odoslané platby za mlčanie o svojich mimomanželských vzťahoch. Trump vinu popiera.

Trump: Voľte (mňa)! Aj keby ste mali zomrieť!
Video

Pri odosielaní platieb zohral podľa bývalého Trumpovho právnika Michaela Cohena rolu aj Weisselberg. V tomto prípade však nie je obvinený a obžaloba ani obhajoba ho nepredvolali ako svedka.

Weisselbergov prípad nie je spojený s trestným konaním, ktoré proti Trumpovi vlani začal manhattanský okresný prokurátor Alvin Bragg. Weisselberg si minulý rok odsedel 100 dní vo väzení po tom, ako sa priznal k vyhýbaniu sa plateniu daní z 1,7 milióna dolárov (1,57 milióna eur), ktoré mu spoločnosť Trump Organization vyplatila mimo účtovníctva.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #krivá výpoveď