Španielske političky sa sporia, či majú reštaurácie fungovať neskoro v noci

Medzi poprednými političkami v Španielsku vypukla tento týždeň polemika o otváracej dobe reštaurácií. Vicepremiérka a líderka ľavicovej platformy Sumar Yolanda Díazová označila za šialenstvo, že reštaurácie v Španielsku majú bežne otvorené do jednej hodiny ráno, čo inde v Európe nie je zvykom. Podľa konzervatívnej šéfky madridského regiónu Isabel Ayusovej má však Španielsko nočný život, ktorý mu závidí celý svet. A jeho súčasťou je aj možnosť večerať po polnoci.

06.03.2024 08:00
Španielsko, člny, loďky, more Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Vicepremiérka Díazova, ktorá je vo vláde socialistického premiéra Pedra Sáncheza ministerkou práce, v pondelok informovala poslancov z klubu Sumar, že jej rezort pripravuje „racionalizáciu“ pracovného času v Španielsku. „Nie je uvážlivé, aby celá krajina mala otvorené svoje reštaurácie do jednej ráno,“ uviedla príklad Díazová. Podľa nej ide o „šialenstvo“, ktoré vedie k neohraničenému rozširovaniu pracovného času takýchto podnikov. Neskôr uviedla, že práca neskoro večer a v noci má nepriaznivý dopad na zdravie zamestnancov a mala by byť aspoň lepšie zaplatená.

kostým, Muerteada, Mexiko Čítajte viac Mestá, ktoré nikdy nespia: Ako vyzerá nočný život v 6 európskych metropolách, ktoré idú non-stop?

Podľa denníka El País sa proti výrokom Díazovej zdvihla vlna nevôle podnikateľov v pohostinstve i konzervatívnych politikov. „Španielsko má najlepší nočný život na svete s ulicami plnými života a slobody. A to vytvára aj pracovné miesta,“ reagovala konzervatívna šéfka madridského regiónu a jedna z hlavných političiek opozičnej Ľudovej strany Isabel Ayusová. „Chcú, aby sme boli puritáni, materialisti, socialisti, bez duše a iskry, pretože im to vyhovuje,“ uviedla na adresu ľavicových politikov Ayusová.

pláž, more, dovolenka, leto, letná dovolenka, ležadlo, lehátko, cestovanie, piesok, opaľovanie, more, kúpanie, slnko, slnenie, plavky, klobúk, oddych, relax Čítajte viac Najlepšie pláže v Európe má Španielsko, Taliansko aj Chorvátsko

Jej stranícky kolega Alberto Serrano si myslí, že Díazová a ďalší ľavicoví politici, chcú, aby Španieli boli doma „a čítali si manifest komunistickej strany za žiaru lampy a so šálkou čaju“.

Sevilla, Španielsko, kanál, voda, námestie, loďka, chrám Čítajte viac Počet zahraničných turistov v Španielsku v novembri vzrástol o 18,6 %

Podľa denníka El País štatistické údaje skutočne ukazujú, že v Španielsku sa častejšie pracuje neskoro večer a v noci, ako v mnohých ďalších štátoch v Európskej únii. Denník to pripisuje väčšej váhe cestovného ruchu na zamestnanosť aj pozostatkom niektorých zvyklostí z čias režimu diktátora Francisca Franca.

Súčasná vládna koalícia, ktorú tvoria socialisti a Sumar, sa dohodla, že chce bežný pracovný čas skrátiť zo 40 hodín týždenne na 38,5 hodiny a ku koncu svojho volebného obdobia na 37,5 hodiny. Zmena sa má týkať zhruba 55% percent zamestnancov, ktorí majú plný úväzok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko