Február bol celosvetovo najteplejší v histórii meraní, uviedol Copernicus

Tohtoročný február bol celosvetovo najteplejší v histórii meraní. Uviedla to meteorologická služba Európskej únie Copernicus, podľa ktorej priemerná februárová teplota pri zemskom povrchu bola 13,54 stupňa Celzia, a bola tak o 0,81 stupňa Celzia nad priemerom z rokov 1991 až 2020. Priemerné denné teploty na hladine svetových oceánov minulý mesiac tiež pokorili rekordy.

07.03.2024 06:14
debata (10)
Šéf OSN: Klimatické zmeny prinášajú skazu. Hlavným vinníkom sú fosílne palivá
Video

Odborníci na hladine svetových oceánov vo februári namerali priemernú teplotu 21,06 stupňa Celzia, čo je najvyššia hodnota za akýkoľvek mesiac v zázname dát, vyššia ako v rekordnom auguste 2023, keď maximum predstavovalo 20,98 stupňa Celzia.

greenpeace, zivotné prostredie Čítajte viac Klimatické zmeny: Svetu zostáva málo času

Hoci klimatický jav El Niňo v rovníkovej oblasti Tichého oceánu naďalej slabne, teploty morského vzduchu vo všeobecnosti zostávajú na nezvyčajne vysokej úrovni.

Druhý mesiac roka bol oproti doteraz rekordnému februáru z roku 2016 teplejší o 0,12 stupňa Celzia. Podľa vedcov z programu Copernicus je tohtoročný február už deviatym mesiacom v rade, ktorý bol najteplejší v histórii meraní.

kiča, čaputová, taraba, mareková Čítajte viac Slovensko za globálne otepľovanie nemôže, tvrdí Taraba. Nestačí len ukazovať prstom, zhodli sa odborníci

Výrazne nadpriemerné teploty boli vo februári zaznamenané v strednej a východnej Európe. Mimo Európy boli nadpriemerné teploty na severnej Sibíri, v strednej a severozápadnej časti Severnej Ameriky, na väčšine územia Južnej Ameriky, v Afrike a v západnej Austrálii.

„Február sa pripojil k dlhému radu rekordov z posledných mesiacov. Akokoľvek sa to môže zdať pozoruhodné, nie je to vlastne prekvapujúce, pretože neustále otepľovanie klimatického systému nevyhnutne vedie k novým teplotným extrémom,“ uviedol šéf programu Copernicus Carlo Buontempo. „Klíma reaguje na aktuálne koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére, takže ak sa nám ich nepodarí stabilizovať, budeme nevyhnutne čeliť novým globálnym teplotným rekordom a ich dôsledkom,“ dodal.

Máme už stav klimatickej núdze? Kedy na rovníku nebude voda a nastane masívna klimatická migrácia?
Video

Priemerná globálna teplota za posledných dvanásť mesiacov, teda od vlaňajšieho marca do tohtoročného februára, je tiež najvyššia v histórii meraní. Podľa odborníkov je o 0,68 stupňa Celzia nad priemerom z troch desaťročí v rozmedzí 1991 až 2020 a o 1,56 stupňa Celzia nad predindustriálnym priemerom rokov 1850 až 1900. Vedci dlhodobo varujú, že po prekročení 1,5 stupňa Celzia oproti predindustriálnej úrovni sa dopady klimatickej krízy rýchlo stanú katastrofálnymi a nezvratnými.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #klimatická kríza #Copernicus