Ozbrojenci uniesli zo školy na severozápade Nigérie takmer tristo žiakov

Ozbrojenci zaútočili vo štvrtok na školu v regióne na severozápade Nigérie a uniesli odtiaľ najmenej 287 žiakov, uviedlo vedenie školy tamojším úradom. Ide o druhý masový únos v tejto západoafrickej krajine za menej než týždeň.

07.03.2024 23:42
Nigéria / Kuriga / Kaduna / Foto:
Miestni, ktorí sa zhromaždili pred školou, z ktorej ozbrojenci uniesli takmer tristo žiakov v meste Kuriga v nigérijskom štáte Kaduna
debata

K útoku na štátnu školu došlo v meste Kuriga v Nigérijskom štáte Kaduna v ranných hodinách miestneho času – krátko predtým, ako sa žiakom malo začať vyučovanie, uviedli pre agentúru AP miestni obyvatelia.

Nigérijské úrady predtým hovorili o 100 unesených žiakoch. Riaditeľ školy Sání Abdulláhí však neskôr spresnil, že celkový počet unesených je 287.

Miestni predstavitelia ubezpečili, že zaistia, aby sa „každé dieťa vrátilo naspäť“, a že na tom pracujú spolu s tajnými službami.

zväčšiť Mapa s vyznačením mesta Kuriga v nigérijskom... Foto: AP Graphic
Nigeria-School-Kidnapping Mapa s vyznačením mesta Kuriga v nigérijskom štáte Kaduna, odkiaľ ozbrojenci uniesli takmer tristo žiakov

Únosy študentov zo škôl sú na severe Nigérie pomerne bežné a stali s dôvodom pre obavy od roku 2014, keď islamistickí extrémisti z organizácie Islamský štát odvliekli viac než 200 dievčat zo školy v štáte Borno.

V súčasnosti dochádza k takýmto únosom skôr na severozápade a v centrálnej časti krajiny, kde sa desiatky ozbrojených skupín často zameriavajú na únosy dedinčanov a cestovateľov, za ktorých potom žiadajú vysoké výkupné.

Únos, rukojemník Čítajte viac Únosy sú vlastne obchod. Dobrý vyjednávač musí vedieť počúvať
debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #Nigéria #únos detí